Qatar ja Oman

 

- kiertomatka

 

Arabian niemimaalla

Matka-aika:

23.12 - 1.1.2018, (alk. 3.680/hlö)

17 - 26.2.2018

 

Qatar sijaitsee pienellä niemimaalla Persianlahden rannalla. Ennen öljyvarantojen löytymistä Qatarin elinkeino oli helmenkalastus; helmet olivatkin pitkään alueen ainoa vientituote. Toisen maailmansodan jälkeen öljy korvasi helmet. Qatar itsenäistyi Britannian suojeluksesta vasta 1971, jolloin Dohasta tuli maan pääkaupunki.

Uudet näyttävät pilvenpiirtäjät muovaavat jatkuvasti kaupunkikuvaa.Tunnelma kehittyvässä, mutta perinteitä vaalivassa kaupungissa on innostunut. Omanin sulttaanikunta puolestaan on vanhin itsenäinen valtio Arabian niemimaalla. Se oli myös yksi alueen merkittävimmistä merimahdeista jo paljon ennen portugalilaisia ja espanjalaisia.

Omanissa on vielä paljon tutkimattomia alueita, mikä kiehtoo niin arkeologeja kuin kulttuurimatkaajaakin. Omanin luonto vaihtelee karuista aavikko- ja vuoristomaisemista vehreisiin taatelipalmukeitaisiin ja turkoosinsinisen meren hyväilemiin valkoisiin rantoihin. Infrastruktuuriltaan kehittynyt vanha sulttaanikunta vaalii perinteitään ja omaa kulttuuriaan. Katukuvassa tämä näkyy mm. paikallisten miesten käyttämän dishdasha-kaavun sekä kuma-päähineen ja turbaanien runsautena.

 

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen


1. päivä, lauantai Helsinki – Doha

 1. Lähtö Helsingistä (Qatar Airways) klo 10.15 suoralla lennolla Dohaan, Qatariin, jonne saavumme klo 17.15. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan Doha Marriott -hotelliin (★★★★★). Tervetulopäivällinen. (P)

2. päivä, sunnuntai Doha  

 1. Teemme koko päivän kiertoajelun Dohassa. Kaupungin rakennuskanta itsessään on nähtävyys; arkkitehdeille on annettu vapaat kädet suunnitella mitä näyttävämpiä ja erikoisempia pilvenpiirtäjiä. Lisäksi näemme hienosti uudistetun Waqif-basaarin ja Corniche-rantakadun kävelyalueineen. Lounaan syömme dhow-veneretkellä (säävaraus). Iltapäivällä tutustumme laajaan Islamilaisen taiteen museoon. (A, L)

3. päivä, maanantai Doha – Masqat

 1. Aamulla reilun tunnin lento Masqatiin, Omaniin. Omanin sulttaanikunnan pääkaupunki Masqat (engl. Muscat) on suojaisan ja strategisen sijaintinsa ansiosta ollut vilkas satamakaupunki jo 600-luvulla. Tänäkin päivänä Masqatin sata­maa vartioi kaksi, hieman myöhemmältä ajalta säilynyttä, portugalilaisten raken­tamaa linnoitusta. Masqat on maata jo 1740-luvulta asti yhtäjaksoisesti hallinneen Al-Busaid-sulttaanisuvun vallan keskus. Teemme puolen päivän kaupunkikiertoajelun, jolloin käymme mm. Muttrahin vanhassa basaa­rissa sekä Bait-Al Zubairin perinnemuseossa. Majoitumme hyvään keskitason Muscat Holiday -hotelliin (★★★★). (A, L, P)

4. päivä, tiistai Masqat – Wadi Shab – Sur

 1. Aamulla vierailemme Sulttaani Qaboosin moskeijassa. Sen jälkeen lähdemme ajamaan etelään kohti Surin kaupunkia. Maan karu luonto on yllätyksiä täynnä. Pysähdymme kirkasvetisellä Bimahin kalkki­kivisyvänteellä. Myös vehreät wadit eli palmujen reunustamat joenuomat ovat vastakohtina Omanin kuivalle maisemalle. Toinen pysähdyksemme on kauniissa Wadi Shabin joenuomassa, jossa teemme parin kolmen tunnin kävelylenkin (n. 5 km) paikoitellen epätasaisessa maastossa (edellyttää normaalia liikuntakykyä). Ilta­päi­vällä saavumme Suriin, joka vielä 150 vuotta sitten oli yksi maan tärkeimmistä satama- ja laivanrakennuskaupungeista. Täältä lähtivät muinoin kauppalaivat mm. Kiinaan, Intiaan ja vielä silloin Omanille kuuluneelle Sansibarin saarelle Itä-Afrikkaan. Majoitumme keskitason Resort Sur Beach -hotelliin (★★★). (A, L, P)

5. päivä, keskiviikko Sur – Wadi Bani Khalid – Wahiban hiekka-aavikko

 1. Aamiaisen jälkeen lähdemme noin 110 km päässä sijaitsevalle suurelle (180 x 80 km) Wahiban hiekka-aavikolle. Mielenkiintoisen ja välillä kuoppaisenkin matkan taitamme ilmastoiduilla viiden hengen (4 + kuljettaja) maastureilla. Matkalla pysähdymme Wadi Bani Khalid -joella, jonka kirkkaissa ja syvissä altaissa voimme uida. Lounaan jälkeen jatkamme hiekka-aavikolle. Parhaimmat kulkuvälineet kymmenien metrien korkuisilla dyyneillä ovat kameli tai tehokas maasturi. Täällä autojemme nelivedolle onkin käyttöä. Vaikka elinolosuhteet aavikolla ovat äärimmäisen niukat, alueella asuu monia beduiini­perheitä. Majapaikkamme on tunnelmallinen 1000 Nights Camp, jossa yövymme nykyaikaisesti varustelluissa Sheikh Tent -beduiiniteltoissa. Nousemme dyynin huipulle ihastelemaan keltapunaista aavikkomaisemaa. Myöhemmin nautimme illallisen Arabian kirkkaan tähtitaivaan alla. (A, L, P)

6. päivä, torstai Wahiban hiekka-aavikko – Jabrin – Bahla – Nizwa

 1. Aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa noin 220 km päässä sijaitsevaan Nizwaan. Hiekka-aavikon laidalla vaihdamme maasturit bussiin. Ennen kuin saavumme Nizwaan, tutustumme imaami Bal’arab bin Sultan al-Ya’ruban 1670-luvulla rakennuttamaan Jabrinin linnoitukseen. Linnoitus on yksi Omanin tunne­tuimmista ja parhaiten entisöidyistä. Läheisessä Bahlan kaupungissa näemme Unescon suojeleman ja tällä hetkellä restauroitavana olevan Bahlan linnan , joka on Omanin vanhin. Kaupunki tunnetaan myös savenvalannasta sekä tietäjistään ja vanhoista mystisistä tarinoistaan.  Iltapäivällä saavumme Nizwaan. Ehdimme vielä vierailemaan basaarissa, ennen kuin majoitumme hyvään keskitason Golden Tulip -hotelliin (★★★★). (A, L)

7. päivä, perjantai Nizwa – Salalah

 1. Entinen pääkaupunki Nizwa oli satojen vuosien ajan Omanin kulttuurin, tieteiden, taiteiden ja vallan keskus. Aikaisin aamulla tutustumme värikkäisiin karjamarkkinoihin keskustan basaarialueella. Puolenpäivän aikaan lähdemme Masqatin lentokentälle, josta on parin tunnin lento (Oman Air) Omanin eteläisimmän maakunnan Dhofarin pääkaupunkiin Salalahiin. Alueen ilmasto poikkeaa maan muista osista. Kun lämpötila muualla Omanissa vaihtelee kesällä 35 ja 50 asteen välillä, Salalahissa se on monsuunin ansiosta huomattavasti inhimillisemmissä lukemissa. Monsuunisateet muuttavat kuivan maan kesä-syyskuussa vehreiksi nummiksi, ja juuri tuona aikana niin omanilaiset kuin naapurimaidenkin asukkaat vierailevat alueella mielellään. Täällä kasvatetaan myös suurin osa Omanin hedelmistä. Majoitumme hyvään keskitason Al Fanar -rantahotelliin (★★★★), jossa voimme nauttia parin päivän ajan Arabianmeren rannasta ja lämpimästä vedestä. (A)

8.–9. päivä, la–su Salalah

 1. Teemme puolen päivän retken Salalahissa ja sen ympäristössä. Omanin rannikolla kasvavista olibaaneista (Boswellia) saatava suitsukepihka on ollut tämän alueen tärkeä tulolähde yli 3000 vuotta. Salalahin museossa selviää, miten tästä aineesta tuli muinoin kultaakin kalliimpaa. Myös Omanin merenkulunhistoria tulee tutuksi. Salalahin vanhassakaupungissa (Haffah) näemme sulttaanin moskeijan ja kesäpalatsin sekä vierailemme basaarialueella.
 2. Sunnuntaina halukkailla on mahdollisuus osallistua lisämaksulliselle kokopäiväretkelle. Ajamme Taqah’n kalasta­jakylään, joka tunnetaan kuivatuista sardiineistaan ja perinnetaloistaan. Kylän lähellä sijaitsevat muinaisen Sumhuramin kaupungin rauniot. Sumhuram oli muinaisen maailman suitsukekaupan keskus jo yli kaksituhatta vuotta sitten, mutta kaupungin historia ulottuu vieläkin pidemmälle – täällä kerrotaan sijainneen yksi Saban kuningattaren palatseista. Käymme profeetta Jobin oletetulla haudalla. Se sijaitsee läheisillä vuorilla, paikalla, jossa kamelit ja vuohet viihtyvät. Näemme myös vaatimattoman, mutta muinoin arvokkaan olibaani-suitsukepuun. Jatkamme Mughsailin luonnonkauniille rannalle, jossa on mahdollisuus uida tai vaikka vain kävellä pitkin kilometrien pituista rantaa. Lisäretkelle ilmoittaudutaan paikan päällä. Retken hinta on osanottajamäärästä riippuen noin 125 euroa sisältäen lounaan. Jäähyväispäivällinen. (2xA, 1xP)

10. päivä, maanantai Salalah – Helsinki

 1. Klo 5.00 lähtee lento (Qatar Airways) Dohan kautta (Qatar Airways) Helsinkiin, jonne saavumme klo 13.55.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Vastuulliinen matkanjärjestäjä

OLYMPIAMATKAT

Matkan hinta: alk. 3270 € (sis. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut 385 €)


Lisämaksu yhden hengen huoneesta 18.11.2017 on 710 €. 23.12.2017 lähdöllä 810 €.

Hinta sisältää:

 1. reittilennot turistiluokassa
 2. lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 3. majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 4. aamiaiset sekä muut ohjelmassa mainitut ateriat (3 päivänä täysihoito ja 4 päivänä puolihoito)
 5. ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 6. palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa
 7. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut, 385 e
 8. juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 9. suomalainen matkanjohto

 

Matkan hinta perustuu 29.12.2016 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden tariffien ja valuuttakurssien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla ainakin 2–3 tyhjää sivua. Qatariin ja Omaniin tarvitaan viisumit, jotka saadaan Qatariin tultaessa. Pakollisia rokotuksia ei ole. Joissakin vierailukohteissamme on paljon portaita, joten matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä. 

Peruutusehdot:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 1. viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
 2. 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 3. 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 4. 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
 5. myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

Star Tours Oy
Ritvan matkat

Tornikatu 4
21200 Raisio
020 7931 040
info@startours.fi

www.startours.fi

Matkanjärjestäjä ei ole vastuussa matkustajan matkalla tarvisemista vapaaehtoisista vakuutuksista vaan matkustaja vastaa itse vakuutusturvastaan ja sen kattavuudesta esim. peruutusturvan osalta. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja sekä Ritvan Matkat ja StarTours Oy erityisehtoja. Suosittelemme matkavakuutuksen ottoa joka sisältää peruutus turvan esim. sairaustapaukset. Matkalla tarvitaan Passi joka on voimassa 6 kk matkan jälkeen.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin

Startours Oy

Osoite
Tornikatu 4 (katutaso)
21200 Raisio
Puhelin
020 7931 040*
Sähköposti
info@startours.fi
Get Directions

Ma-To 9.00-17.00
Pe 9.00-16.00
La-Su Suljettu