Irlannin kiertomatka

Matka-aika:

27.8-3.9.2017

 

”Céad míle fáilte”. Näillä sanoilla ystävälliset irlantilaiset toivottavat matkailijan tervetulleeksi pienelle vihreälle saarelleen. Historian ja kulttuurin osalta saari on kuitenkin kaikkialla maailmassa tunnistettava suurvalta kirjailijoineen ja muusikoineen. Belfastissa huokuu sadan vuoden takainen tunnelma, jolloin telakalla rakennettiin Titanicin kaltaisia loistoristeilijöitä.

Londonderry on viime vuosina noussut matkailijoiden suosimaksi kulttuurikaupungiksi, kun taas harvaan asutun Connemaran loivat kukkulat ja vehreät laaksot ovat kenties tyypillisintä mielikuvien Irlantia. Pohjoisrannikon Giant’s Causeway -kallioiden basalttimuodostelmia ei voisi uskoa luonnontuotteeksi. Galwayssa on ilo kävellä sokkeloisilla mukulakivikujilla ja aistia pikkuputiikkien ja pubien vilkasta tunnelmaa. Kenties Dublinissa kiteytyy pienen, suuren saaren syvin olemus Guinness-tuopin äärellä. Irlantilainen musiikki soi iloisesti kaikkialla ja yleinen hyväntuulisuus tarttuu myös matkailijaan.

Matkanjohtaja Virpi Perunka on ollut suuri Irlannin ystävä jo vuosikymmenien ajan.

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen (Matkalla on puolihoito)


1. päivä, sunnuntai 27.8.  Helsinki – Belfast 

 1.  Lento (Finnair) Helsingistä Irlannin pääkaupunkiin Dubliniin klo 8.20–9.30. Jatkamme Dublinin kentältä bussilla pari tuntia Pohjois-Irlannin pääkaupunkiin Belfastiin. Laganjoen suulla sijaitsevaan Belfastiin on helppo tutustua, koska sen keskustassa kaikki on kävelymatkan päässä. Luoteessa maisemaa hallitsee Cavehill-kukkula ja Napoleonin nenäksi nimetty kalliomuodostelma. Belfast tunnettiin aikoinaan pellavateollisuuden keskuksena. Myös tupakkatuotanto ja köysien valmistus antoivat elannon monille. Perinteisistä toimialoista telakkateollisuus on säilynyt edelleen elinvoimaisena. Jo 1800-luvun puolivälissä toimintansa aloittanut Harland and Wolff -telakka rakensi merihistorian kenties tunnetuimman laivan, Titanicin. Telakan suuret pukkinosturit, Samson ja Goliath, kohoavat kaupungin symboleina sadan metrin korkeuteen. Lounaan jälkeen tutustumme kierroksellamme kaupunkiin sekä vuonna 2012 avattuun Titanic-museoon. Majoitumme kaupungin keskustaan ensimmäisen luokan Fitzwilliam-hotelliin (★★★★). Tervetulopäivällinen. (L, P)

2. päivä, maanantai 28.8.   Belfast – Giant’s Causeway – Bushmills – Londonderry

 1. Aamiaisen jälkeen lähdemme puolentoista tunnin bussimatkalle kohti Antrimin kreivikunnan pohjoisrannikkoa ja Bushmillsin kylää. Käymme ensin katsomassa meren rannalla sijaitsevaa Giant’s Causeway -kallio­muodos­telmaa. Vulkaanisen toiminnan tuloksena noin 60 miljoonaa vuotta sitten syntyneet kuusikulmaiset basalttipylväät liittyvät toisiinsa niin symmetrisen tarkasti, että niitä on vaikea mieltää luonnonvoimien muovaamiksi. Tarun mukaan jättiläinen nimeltä Finn McCool rakensi ne portaiksi Skotlantiin välttääkseen jalkojensa kastumisen meressä.
 2. Muutaman kilometrin päässä kallioilta on Bushmillsin kylä, joka tunnetaan Old Bushmills -viskistä. Sen tislaus aloitettiin kuningas Jaakko I:n myöntämällä virallisella luvalla jo vuonna 1608, joten jalolle juomalle on kertynyt perinteitä jo yli 400 vuoden ajalta. Tutustumme tislaamon toimintaan opastetulla kierroksella ja sen päätteeksi tarkistamme viskin laadun maistamalla. Illaksi jatkamme Londonderryyn. Kaupungin nimi on jatkuva kiistan aihe. Irlannin yhtenäisyyttä kannattavat nationalistit käyttävät nimeä Derry, kun taas liittoa Ison-Britannian kanssa kannattavat unionistit käyttävät nimen pidempää muotoa. Nykyinen Londonderry on suosittu ja eläväinen matkailukohde. Keskiaikainen, pari kilometriä pitkä muuri ympäröi vanhaa keskustaa ja sen harjalta saakin hyvän käsityksen kaupungista. Teemme tullessa pienen kävelykierroksen, ennen kuin majoitumme kaupungin keskustaan ensimmäisen luokan The City -hotelliin (★★★★), jossa syömme myös päivällisen. (A, P)

3. päivä, tiistai 29.8.   Londonderry – Sligo – Galway 

 1. Aamulla lähdemme bussilla kohti Sligoa. Pari tuntia kestävällä matkalla ylitämme jälleen rajan palatessamme Irlannin puolelle. Saavumme Sligoon sopivasti lounaalle, jonka jälkeen matka jatkuu Eagles Flying -petolintukeskukseen. Se perustettiin vuosituhannen vaihteessa tutkimus­tarkoituksiin, mutta yleisen kiinnostuksen ansiosta osa keskuksesta avattiin myöhemmin yleisölle. Keskus toimii nykyisin myös eläinsairaalana. Opastetun esityksen aikana asiantuntijat kertovat petolinnuista ja niiden elintavoista. Galwayhin on vielä parin tunnin matka, joten perille saavumme alkuillalla. Myös Galway on nykyisin suosittu matkailukohde. Kapeat mukulakivikujat idyllisessä keskustassa ovat täynnä putiikkeja, tunnelmallisia ravintoloita ja musiikkipubeja. Kaupungin läpi virtaavan Corribjoen ylittävältä sillalta voi katsella onneaan kokeilevia lohenkalastajia. Majoitumme 2 yöksi kaupungin keskustaan ensimmäisen luokan The House -hotelliin (★★★★). (A, L)

4. päivä, keskiviikko 30.8.  Connemara

 1. Teemme puolipäiväretken Connemarassa. Se on laaja, kolmelta ilmansuunnalta Atlanttiin rajoittuva niemimaa. Harvaan asutun Connemaran maisemat ovat kenties tyypillisintä mielikuvien Irlantia vihertävine kukkuloineen ja idyllisine pikkukylineen. Niemimaalla puhutaan pääasiassa Irlannin ensimmäistä kieltä, kelttiläiseen ryhmään kuuluvaa iiriä. Ajamme ensin kumpuilevien kukkuloiden ja vehreiden laaksojen kautta Kylemoren linnaan. Varakas herrasmies rakennutti sen 1800-luvun jälkipuolella kodiksensa, mutta vuodesta 1920 se on toiminut benediktiiniluostarina. Kaunis linna ja siihen kuuluvat viktoriaaniset puutarhat on sittemmin avattu yleisön ihasteltaviksi, mikä osaltaan auttaa ylläpito­kustan­nuksissa. Myöhemmin nousemme katamaraaniin ja katselemme Connemaran maisemia mereltä puolentoista tunnin ajan. Laivalla on pieni kahvila ja salonki, joten vuonoa reunustavia kukkuloita voi kiikaroida myös suojaisista sisätiloista. Reittimme kääntöpisteessä vuonon suulla saatamme hyvällä onnella nähdä delfiinejä. Iltapäivän loppupuolella on vielä aikaa tutustua omatoimisesti Galwayhin ennen päivällistä. (A, P)

5. päivä, torstai 31.8.   Galway – Clonmacnoise – Kildare – Dublin 

 1. Galwaysta palaamme vihreän saaren poikki kierroksemme alkupisteeseen noin 250 kilometrin päähän Dubliniin. Noin tunnin ajomatkan jälkeen saavumme ensimmäiseen pysähdyspaikkaamme Clonmacnoiseen. Shannonjoen varrella sijaitsevalla Clonmacnoisella oli merkittävä rooli Irlannin varhaiskristillisyydessä. Pyhän Ciaránin jo 500-luvulla perustaman luostarin ja katedraalin rauniot kohoavat Clonmacnoisessa vihreiden kumpujen keskellä muistuttamassa kristinuskon alkuajoista. Myöhemmin Kildaren kreivikunnassa vierailemme hevossiittolassa. Se on monien täysveristen kilpahevoslegendojen ylpeä alkukoti yli 100-vuotisine perinteineen. Kildaresta on vielä tunnin matka Dubliniin, jossa majoitumme 3 yöksi kaupungin keskustaan ensimmäisen luokan Spencer-hotelliin (★★★★) ja syömme päivällisen. (A, P)

6.–7. päivä, pe–la 1.–2.9.  Dublin

 1. Dublin on puolen miljoonan asukkaan hyväntuulinen ja kodikas kaupunki, joten eipä ihme, että sen suosio matkakohteena on huipussaan. Kaupungin läpi virtaava Liffeyjoki helpottaa suunnistamista keskustassa, jossa O’Connell-kadun ostospaikat, Temple Barin ravintolakorttelit ja Grafton-kävelykatu ovat vain lyhyen matkan päässä toisistaan. Dublin on myös Guinness-oluen ja Jameson-viskin koti. Dublinin puolipäiväkierroksen aloitamme Trinity Collegesta. Dublinin yliopistoon kuuluvan Trinity Collegen puuleikkauksin koristeltu kirjasto tunnetaan kelttimunkkien 800-luvulla tekemästä latinankielisestä Kellsin kirjasta. Kirjaston miljoonien niteiden ja tallenteiden kokoelma perustuu vapaakappaleoikeuteen kaikkiin Irlannin ja Yhdistyneen kuningaskunnan julkaisuihin.
 2. Näemme myös keskustan tärkeimmät ostoskadut ja ravintolakorttelit sekä Irlannin suojeluspyhimyksen, Pyhän Patrikin katedraalin. Luonnollisesti myös stout-tyyppisen tumman oluen koti, Guinness Storehouse -panimo ja yläkerroksen Gravity Bar 360 asteen näköaloineen sisältyvät kierrokseemme. Sanotaan, että mitä pidemmälle Guinness matkaa kotiseudultaan, sitä heikommaksi käy sen laatu. Sanontaa kääntäen soveltaen voidaan siis todeta tarjolla olevan laadukkainta Guinnessia. Lauantaina on vapaa-aikaa kierrellä ja tutkia Dublinia omatoimisesti. Jäähyväispäivällisellä vietämme musiikin säestämää perinteikästä irlantilaista iltaa, joka on täynnä lämpöä, iloa ja hyväntuulisuutta. Se lienee yksi parhaista matkamuistoista vihreältä saarelta. (2xA, 1xL, 1xP)

8. päivä, sunnuntai 3.9.

 1.  Lounaan jälkeen kuljetus Dublinin kentälle, josta suora lento (Finnair) Helsinkiin klo 18.10–23.10. (A, L)

 

 

Olemme maininneet hotellin virallisen paikallisen tähtiluokituksen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Matkan hinta: 2340 € (sis. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut 113 €)


Hinta sisältää:

 1. reittilennot turistiluokassa
 2. lentokenttäkuljetukset matkakohteessa
 3. majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa kaupunkien keskustoissa
 4. puolihoito
 5. ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 6. palvelupalkkiot hotelleissa
 7. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut 
 8. juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 9. suomalainen matkanjohto

 

Tämän matkan hinnoittelu perustuu euroon.
Tarkistakaa passinne / virallisen henkilökorttinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Matkustajilta edellytetään normaalia liikuntakykyä.

Peruutusehdot A:

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 1.  viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
 2. 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 3. 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 4. 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan kokonaishinnasta
 5. myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

 

 

Star Tours Oy
Ritvan Matkat
Tornikatu 4
21200 Raisio
020 7931040
info@startours.fi

www.startours.fi

Matkanjärjestäjä ei ole vastuussa matkustajan matkalla tarvisemista vapaaehtoisista vakuutuksista vaan matkustaja vastaa itse vakuutusturvastaan ja sen kattavuudesta esim. peruutusturvan osalta. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja sekä Ritvan Matkat ja StarTours Oy erityisehtoja. Suosittelemme matkavakuutuksen ottoa joka sisältää peruutus turvan esim. sairaustapaukset. Matkalla tarvitaan Passi tai virallinen henkilökortti.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin

Startours Oy

Osoite
Tornikatu 4 (katutaso)
21200 Raisio
Puhelin
020 7931 040*
Sähköposti
info@startours.fi
Get Directions

Ma-To 9.00-17.00
Pe 9.00-16.00
La-Su Suljettu