Burman

 

kiertomatka

Matka-aika:

2.12–14.12.2017, 12 päivää

 

KULTAISIA STUPIA JA HILJAISIA LUOSTAREITA

Mandalay – Amarapura ja Sagaing – Pagan – Inlejärvi – Yangon – Bangkok

Pitkään suljettuna ollut Burma (nyk. Myanmar) on viime vuosien aikana avautunut. Uudistuksista ja suurista muutoksista kertoo maan toiveikas ilmapiiri ja talouden nopea kasvu, joka näkyy erityisesti suurimmissa kaupungeissa.

Kiertomatkamme alkaa Mandalaysta, vilkkaasta kauppakaupungista Iravadijoen rannalla. Mandalaysta teemme mielenkiintoisia retkiä Burman vanhoihin kuningaskuntiin. Paganin alueen sadat stupat ja temppelit hämmästyttävät taidokkaalla arkkitehtuurillaan. Inlejärven rantamilla asuvan inthakansan elämä on sananmukaisesti veden varassa: talot on rakennettu järven päälle paalujen varaan ja elanto hankitaan kalastuksesta ja kelluvista vihannestarhoista.

Buddhalaisuus on burmalaisten pääuskonto ja sen vaikutus arkielämään on kaikkialla läsnä. Mieleen jäävät verkkaiseen päivärytmiin elävät luostarit, Inlejärven kalastajat, auringonlasku satojen stupien ja temppelien Paganissa sekä buddhalaisen maailman kenties loisteliain monumentti, Shwedagonin kultainen pagodi Yangonissa.

Burma on tällä hetkellä yksi maailman nopeimmin muuttuvista maista, joten sinne kannattaa matkustaa juuri nyt. 

matkanjohtajana FM Irmeli Repo 

 

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen
(Joka päivä vähintään puolihoito)

1. päivä, lauantai 3.12.

 1. Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 18.55 Bangkokin kautta (Bangkok Airways) Mandalayhin.

2. päivä, sunnuntai 4.12.    Mandalay

 1. Saavumme Mandalayhin klo 13.20. Ajamme lentokentältä suoraan hotelliimme. Majoitumme 3 yöksi hyvään keskitason Shwe Pyi Thar -hotelliin (★★★★). Tervetulopäivällinen. (P)

3. päivä, maanantai 5.12.    Amarapura ja Sagaing

 1. Tänään tutustumme Mandalayn lähiympäristöön. Suuntaamme ensimmäiseksi Amarapuraan, josta Burman viimeiseksi jäänyt Konbaung-dynastia hallitsi laajaa valtakuntaansa aina vuoteen 1857 asti, jolloin hovi muutti Mandalayhin. Amarapurassa käymme Mahagandayonin luostarissa. Näemme luostarin munkkien palaavan almukulhojensa kanssa päivän ainoalle aterialleen. Pysähdymme myös katsomaan U Beinin toista kilometriä pitkää puusiltaa. Lounaan jälkeen jatkamme 1300-luvulla hallinneen Shan-dynastian pääkaupungin Sagaingin kupeessa olevalle Sagaing-kukkulalle, jonka laelta avautuu vaikuttava näköala Iravadijoelle ja Inwaan. Kukkulalla ja sen ympäristössä olevat sadat luostarit toimivat nykyäänkin tärkeinä mietiskelyn ja hiljentymisen tyyssijoina. (A, L)

4. päivä, tiistai 6.12.    Mandalay

 1. Mandalay on maan viimeinen kuninkaallinen pääkaupunki, jonka keskeisin rakennuskompleksi on toisen maailmansodan pommituksissa kärsinyt kuninkaallinen palatsi vallihautoineen. Palatsialueelta ehdittiin siirtää turvaan Shwenandawin koristeellinen puuluostari. Muita puisia palatsiarkkitehtuurin rakennuksia ei ole säilynyt. Käymme Shwenandawin lisäksi Mahamunin buddhalaistemppelissä, jonka liki nelimetrisen istuvan Buddhan luokse pääsevät vain miehet. Iltapäivällä ajamme Iravadijoen rantaan ja nousemme veneeseen, joka vie meidät ylävirtaan Minguniin. Mingun on yksi alueen monista vanhoista kuningaskunnista, jonka valtavasta rakennusurakasta on jäänyt jälkipolville muistoksi suuri ja painava temppelikello ja keskeneräisyydestään huolimatta vaikuttava pagodi. (A, L, P)

5. päivä, keskiviikko 7.12.    Mandalay – Pagan

 1. Aamulla lennämme Paganiin. Alueella 800 vuotta sitten kukoistaneesta ns. kultaisesta aikakaudesta ovat nykypäivänä todistamassa Paganin laakson yli 2000 pagodia ja stupaa. Pagodien ja temppelien monimuotoisuus ja niiden taidokas arkkitehtuuri ovat vaikuttavia. Tutustumme mm. 1000-luvulla rakennettuun Shwezigonin pagodiin, jonka sisällä kerrotaan olevan Buddhan pyhäinjäännöksiä. Gubyaukgyin temppelissä ihailemme 1200-luvulta pe­räisin olevia seinämaalauksia. Iltapäivällä majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Bagan Thandwe -hotelliin (★★★★). Kurkistamme burmalaiseen arkeen tutustumalla thanakaan, jolla naiset ja lapset suojaavat usein kasvonsa trooppiselta auringolta. Thanaka on vaaleankeltainen kosmeettinen jauhe, jota saadaan samannimisestä puusta. Näemme, miten tätä erityisesti burmalaisten naisten suosimaa ”salaista asetta” valmistetaan ja käytetään. (A, L, P)

6. päivä, torstai 8.12.    Pagan

 1. Aamulla vierailemme vilkkailla ja värikkäillä Nyaung Oon markkinoilla. Hedelmien, vihannesten ja kalojen lisäksi tarjolla on viimeisimmän paikallisen muodin mukaisia vaatteita. Teemme veneretken Iravadijoen yli läheiselle Kyun Thirin saarelle, jossa näemme kyläelämää ja perinteistä maanviljelystä. Ennen kuin palaamme mantereelle, poikkeamme teelle saaren munkkiluostariin. Lounaan jälkeen, iltapäivän kuumimpina tunteina, on vapaata aikaa sulatella näkemäämme ja kokemaamme. Lepotauon jälkeen vierailemme lakkatöistään tunnetussa Phaw Sawin kylässä. Illansuussa ajamme hevosrattailla tiilenpunaisten raunioiden ja valkoisiksi kalkittujen temppelitornien ohi ihailemaan auringonlaskua tuhansien pagodien tasangolla. (A, L, P)

7. päivä, perjantai 9.12.    Pagan – Inlejärvi

 1. Lennämme aamulla Shanin osavaltioon, Hehoon, josta jatkamme bussilla kohti lähes 900 metrin korkeudella sijaitsevaa Inlejärveä. Alueella asuu useita vähemmistökansoja, joista shanit ovat suurin ryhmä. Näemme tulevien päivien retkillämme eri heimokansojen edustajia värikkäissä perin­neasuissaan. Noin tunnin ajettuamme nousemme ”pitkähäntäveneisiin”. Vierailemme aluksi Innpawkhonen kylässä, jossa näemme käsityöläisiä askareissaan. Nanpanissa tutustumme paikallisen sikarin (cheroot) val­mistukseen. Majoitumme 2 yöksi keskitason hotelliin. (A, L, P)

8. päivä, lauantai 10.12.    Inlejärvi

 1. Nautimme veneretkestä järvellä ylätasangon raikkaassa ilmanalassa. Paikalliset asukkaat keräävät matalassa järvessä kasvavia vesikasveja kelluvien kasvimaidensa rakennusaineiksi. Mat­kan varrella näemme kelluvia vihannesviljelyksiä. Bambukepeillä järven pohjaan ankkuroiduilla kasvimailla kasvavat mm. tomaatit, kaalit ja sipulit. Intha-kansan kalastajat ovat melkoisia taitureita seisoessaan yhdellä jalalla ruuhensa pohjalla toisen säären ollessa kiedottuna melanvarteen. Rantaudumme tutkimaan Indainin kylän satoja vuosia vanhoja stupia. Indainiin matkaamme pitkin kapeaa kanavaa, jonka varrella olevien paa­lutalojen asukkaiden arkiaskareita on mukava veneestä seurata. (A, L, P)

9. päivä, sunnuntai 11.12.    Inlejärvi – Yangon

 1. Lento Yangoniin, josta tuli Burman pääkaupunki vuonna 1855, kun britit miehittivät maan ja liittivät sen Intiaan. Maa säilyi brittien hallinnassa seuraavat 62 vuotta ja kaupungin keskustaa hallitsevatkin komeat siirtomaatyyliset rakennukset. Osaa rakennuksista kunnostetaan suurella innolla, entisiä virastorakennuksia entisöidään mm. loistohotelleiksi. Vaikka Yangon menetti pääkaupunkioikeutensa sisämaan Naypyidawille vuonna 2005, on se edelleen maan tärkein kasvukeskus. Majoitumme 3 yöksi ensimmäisen luokan Chatrium-hotelliin (★★★★). (A, P)

10. päivä, maanantai 12.12    Yangon.

 1. Yangon on maan vilkkain ja tärkein satama. Yangonjoen suistoalueelta liikennöidään niin merelle kuin Burman sisäosiin. Nousemme kaupunkilaisia kuljettavaan lauttaan kaupungin keskustassa sijaitsevalta Botataungin laiturilta. Joella liikkuu myös kalastusaluksia, pieniä taksiveneitä sekä lauttoja, jotka tuovat vastarannalla sijaitsevasta Dalan kaupungista väkeä töihin ja ostoksille. Risteilyn jälkeen vierailemme Botataungin arkkitehtonisesti mielenkiintoisessa pagodissa. Käymme myös kävelyllä kaupungin siirtomaahenkisessä keskustassa. Näemme mm. legendaarisen Strand-hotellin, jonka vieraina viihtyivät viime vuosisadan alussa monet kuuluisuudet kirjailija Rudyard Kiplingistä Intian varakuningas Mountbatteniin. (A, L, P)

11. päivä, tiistai 13.12.    Yangon 

 1. Jatkamme Yangonin nähtävyyksiin tutustumista Kansallismuseosta, jossa on esillä mm. kruununkalleuksia Mandalayn kuninkaallisesta palatsista. Vierailumme jälkeen pistäydymme vuonna 1926 avatussa Bogyoke Aung San -kauppahallissa eli Scott’s Marketissa. Yksi matkamme vaikuttavimmista vierailukohteista on Shwedagonin sadan metrin korkeuteen nouseva kultainen stupa. Uskoville sen suurin aarre ovat itsensä Buddhan hiukset stupan sisällä. (A, L, P)

12. päivä, keskiviikko 14.12.    Yangon – Bangkok

 1. Aamupäivällä kuljetus lentokentälle, josta klo 10.30–12.25 lento (Bangkok Airways) Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin. Majoitumme Chao Phraya -joen varrella sijaitsevaan ensimmäisen luokan Royal Orchid Sheraton -hotelliin (★★★★). (A, P)

13. päivä, torstai 15.12.    Bangkok – Helsinki

 1. Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 10.55–16.45 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Vastuulliinen matkanjärjestäjä

OLYMPIAMATKAT

Matkan hinta: 4.190 € (sis. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut 327 €)


Ennakkomaksu 450 €/hlö.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 915 €

 

Hinta sisältää: 
 1. reittilennot turistiluokassa
 2. lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 3. majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 4. puolihoito, 7 matkapäivänä täysihoito  
 5. ohjelmassa mainitut kuljetukset ja retket pääsymaksuineen
 6. palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa
 7. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut
 8. juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 9. suomalainen matkanjohto

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 29.12.2015 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakursseihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Tämän matkan vierailukohteissa on paljon portaita ja korkeuseroja. Temppeleissä liikutaan paljain jaloin. Malarianestolääkitystä suositellaan. Samoin rokotesuojaa poliota, hepatiittia ja kurkkumätää vastaan suosi­tellaan. Myanmariin tarvitaan viisumi. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 2 tyhjää sivua. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Viisumin hankintaa varten tarvitsemme selkeän kopion passinen kuva-aukeamasta sekä yhden värillisen passikuvan viimeistään 4 viikkoa ennen matkaa.

Peruutusehdot B:

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 1. viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 €/henkilö
 2. 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 €/henkilö
 3. 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 4. 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 5. myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

 

Star Tours Oy
Ritvan Matkat
Tornikatu 4
21200 Raisio
020 7931 040
info@startours.fi

Matkanjärjestäjä ei ole vastuussa matkustajan matkalla tarvisemista vapaaehtoisista vakuutuksista vaan matkustaja vastaa itse vakuutusturvastaan ja sen kattavuudesta esim. peruutusturvan osalta. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja sekä Ritvan Matkat ja StarTours Oy erityisehtoja. Suosittelemme matkavakuutuksen ottoa joka sisältää peruutus turvan esim. sairaustapaukset. Matkalla tarvitaan Passi joka on voimassa 6 kk matkan jälkeen vielä

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin

Startours Oy

Osoite
Tornikatu 4
21200 Raisio
Puhelin
020 7931 040*
Sähköposti
info@startours.fi
Get Directions

Ma-To 9.00-17.00
Pe 9.00-16.00
La-Su Suljettu