Etelä-Afrikka – Safari, Soweto ja Kapkaupunki

Matka-ajat

29.12.2017-7.1.2017         10 päivää

 

 

 

Etelä-Afrikassa riittää erilaisia maailmoja löydettäväksi – monta maisemaa ja monta väestöryhmää lukuisine kielineen, tapoineen, menneisyyksineen. Maa on luonnonvarojen runsaudensarvi: kultaa ja timantteja, viiniä, hedelmiä, vehnää ja vihanneksia, karjaa ja kalastusta ja tietysti villieläimiä. Olematon aikaero ja upeat tutustumiskohteet – joissa ei edes esiinny malariaa – tekevät reilun viikon mittaisesta matkastamme miellyttävän tavan tutustua Etelä-Afrikkaan.

Matkan aluksi lähdemme safarille. Savannin heinäarolla laiduntaa ja metsästää ainakin ”Big Five” eli norsu, sarvikuono, afrikanpuhveli, leijona ja leopardi, mutta myös monta muuta eläintä. Safari on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä eläimet vapaana omassa elinympäristössään. Luonnossa liikutaan eläinten tahtiin: aamulla ja illalla elämä on vilkkaimmillaan savannilla ja juomapaikoilla. Kun eläimet lepäävät päivän kuumuudessa, voi matkustajakin vetäytyä hyvän aterian ja houkuttelevan uima-altaan äärelle.

Soweto syntyi Etelä-Afrikkaa vuosia kiusanneesta rotusorrosta, apartheidista. Musta ja valkoinen väestö erotettiin silloin tiukasti toisistaan ja mustat ohjattiin asumaan omiin kaupunkeihinsa. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus lain edessä tulivat vasta vuonna 1994. Sen jälkeen Sowetosta, entisestä Johannesburgin slummikaupungista, on tullut elävä ja kehittyvä yhteisö kauppiaineen, käsityöläisineen, virkamiehineen ja myös uusrikkaineen.

Kapkaupunkia on sanottu yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista. Pöytävuorelta avautuu huikaisevan kaunis näkymä kohti Atlanttia ja myös vuoren toiselle puolelle Stellenboschin ja Paarlin vihreille ja hyvin hoidetuille viinitiloille. Hyväntoivonniemelle mentäessä kasvillisuus muuttuu, kun tuulen pieksämässä karussa maaperässä viihtyvät parhaiten vain pensasmaiset proteat ja kanervat.

 

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen
(Safarilla on täysihoito)

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Turkish Airlines) klo 18.15 Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Johannesburgiin.

Pilanesberg
2. päivä, lauantai 
Saavumme klo 11.25 Johannesburgiin ja jatkamme bussilla vajaan 3 tunnin ajomatkan päähän Pilanesbergin kansallispuistoon. Tämä Etelä-Afrikan neljänneksi suurin puisto sijaitsee kauan sitten sammuneen tulivuoren kraatterin alueella. Se erottuu selvästi ympäröivää tasankomaastoa korkeampana. Puistossa on runsas eläimistö ja myös lintuharrastajille on paljon kiikaroitavaa. Majoitumme 3 yöksi viihtyisään Bakubung Lodgeen (★★★★). (RL, P)

Pilanesberg
3. päivä, sunnuntai 
Päivämme alkaa auringon noustessa, jolloin lähdemme varhaisaamun puistoajolle lava-autolla. Aamiaisen jälkeen voi rentoutua vaikkapa uima-altaalla tai nauttia lodgen hoitolan hemmottelevista hoidoista (maksullisia). Myöhemmin iltapäivällä teemme toisen puistoajon. Liikumme silloin, kun eläimet ovat aktiivisimmillaan eli aikaisin aamulla ja illansuussa. Hyvällä onnella voimme nähdä sekä pensas- että isosarvikuonon. (A, L, P)

Pilanesberg (– Sun City)
4. päivä, maanantai 
Varhainen aamusafarimme alkaa auringon noustessa. Aamiaisen jälkeen on mahdollisuus tutustua omatoimisesti Pilanesbergin kupeessa sijaitsevaan Sun Cityn huvittelukeskukseen. Alue on rakennettu hulppeaan tyyliin upeine golfkenttineen ja mielikuvituksellisine rakennuksineen. Vesimaailmassa voi ajaa vesiskootterilla, liitää laskuvarjon varassa moottoriveneen perässä tai meloa. Alueella on myös Valley of the Waves, keinotekoinen hiekkaranta aaltokoneineen ja palmuineen. Kulttuurikylässä järjestetään näytöksiä, joissa eri heimot esittelevät kulttuuriaan. Sun Cityssä voi käydä perhosmaailmassa, lintupuistossa tai krokotiilifarmilla, jossa on n. 300 niilinkrokotiiliä.Matkanjohtaja auttaa tarvittavien varausten tekemisessä eri aktiviteetteihin ja sopii Bakubung Lodgen kanssa retken kuljetuksista. Retkestä aiheutuvat kustannukset ja pääsymaksut mieleisiin kohteisiin maksetaan itse paikan päällä. Iltapäivällä teemme puistoajon. (A, L, P)

Pilanesberg – Soweto – Kapkaupunki
5. päivä, tiistai 
Aamiaisen jälkeen ajamme bussilla Johannesburgiin ja tutustumme Sowetoon. Rotuerottelun aikoina mustat afrikkalaiset pakotettiin asumaan tietyillä alueilla kaupunkien laidoilla. Rotusorto ei kuitenkaan pystynyt lannistamaan afrikkalaisten elämänhalua eikä -iloa. Nämä joutomaille syntyneet slummit muuttuivat pian eläviksi yhteisöiksi, joissa oli omat yhteiskuntaluokkansa kauppiaineen ja käsityöläisineen. Rotusorron loputtua monet eivät halunneet enää muuttaa kotoaan. Näin slummeista tuli tunnustettuja kaupunginosia. Niistä yksi on Soweto, jossa nykyään asuu noin 3,5 miljoonaa ihmistä. Talojen kirjo on yllättävä, sillä vaikka alueella on edelleen runsaasti hökkeleitä, täältä löytyy myös todella hulppeita taloja, joissa asuu niin paikallisia tv-tähtiä, poliitikkoja kuin urheilijoitakin. Käymme Nelson Mandelan kotimuseossa. Mandela muutti tähän taloon Sowetossa jo vuonna 1946 ja palasi sinne myös vapauduttuaan vankilasta vuonna 1990. Museo on pieni ja sinne mahtuu vain 20 vierailijaa kerrallaan, joten joudumme mahdollisesti menemään museoon pienemmissä ryhmissä (lisätietoa:
www.mandelahouse.co.za). Myöhään iltapäivällä lennämme Kapkaupunkiin. Majoitumme 4 yöksi hyvätasoiseen Commodore-hotelliin (★★★★). Hotelli sijaitsee aivan lähellä Waterfrontin aluetta, josta on muodostunut Kapkaupungin keskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen. (A, L)

Kapkaupunki
6. päivä, keskiviikko 
Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan suojaisaan Table Bayn lahteen vuonna 1652. Intian kauppareiteillä purjehtivat laivat saivat näin tärkeän ruoka- ja vesivarastojen täydennyspaikan pitkillä matkoillaan. Tällä paikalla sijaitsee nykyisin Kapkaupunki, yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Aloitamme kaupunkiin tutustumisen upealla tavalla nousemalla kaapelihissillä Pöytävuorelle (Huom! Säävaraus). Vuorelta avautuvat henkeäsalpaavan kauniit maisemat yli Kapkaupungin ja kauas etelään Hyväntoivonniemelle. Tämän jälkeen teemme vielä lyhyen kiertoajelun, jonka jälkeen meillä onkin jo aika kattava kuva tästä kauniista kaupungista. Iltapäivällä on mahdollisuus tehdä lisämaksullinen (30 e) retki Kapkaupungin edustalla sijaitsevalle surullisenkuuluisalle Robben Island -vankilasaarelle, jonne on reilun puolen tunnin venematka (Huom! Säävaraus). Vankilan kuuluisin vanki Nelson Mandela vietti saarella lähes 18 vuotta. Retken aikana voi tutustua sekä vankilamuseoon että saaren muihin osiin. Retki on kansainvälinen ja englanninkielinen. Pyydämme ilmoittautumaan retkelle jo matkaa varatessanne. (A)

Hyväntoivonniemi
7. päivä, torstai
 Hyväntoivonniemellä saa käsityksen Kapin alueen mahtavasta luonnosta. Kokopäiväretkellä kierrämme 75 kilometrin pituisen niemen aina sen kuuluisaa kärkeä Cape Pointia myöten. Kuvankaunis reittimme kulkee läpi pienten kaupunkien seuraillen Atlantin valtameren rantaa. Kapin alueella vallitsee välimeren ilmasto ja maisema on paikoin hyvinkin karua. Karuus kätkee kuitenkin sisälleen yli 8500 kasvilajia sekä nisäkäslajeja, joita muualla ei tavata. Hyväntoivonniemen kansallispuisto sijaitsee aivan niemen kärjessä. Hyvällä onnella saatamme nähdä siellä harvinaisen valkopäätopin tai kapinvuoriseepran. Lounaan nautimme kalaravintolassa lähellä viehättävää Simon’s Townia. Kaupungin lähellä asustaa pingviiniyhdyskunta, jonka puuhia pääsemme seuraamaan aivan läheltä. Hotelliin palaamme myöhään iltapäivällä. (A, L)

Kapkaupunki
8. päivä, perjantai Vapaata. Waterfrontin alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet vapaapäivän viettoon. Tänään on myös mahdollisuus lähteä lisämaksulliselle puolipäiväretkelle Kapmaan viinialueille. Eteläafrikkalaiset viinit tunnetaan ympäri maailmaa. Parhaat rypäleet kypsyvät Stellenboschin ja Paarlin maisemallisesti kauniilla viinialueilla. Alueella vallitseva ilmasto on ihanteellinen viininviljelylle. Vierailemme kahdella viinitilalla ja maistelemme tilojen tuotteita (myös syötäviä). Pysähdymme myös noin tunnin ajaksi viehättävään Stellenboschin yliopistokaupunkiin, jossa on kattava tarjonta kahviloita ja ravintoloita sekä hyvät ostosmahdollisuudet. Tälle retkelle ilmoittaudutaan paikan päällä ja se maksetaan käteisellä matkanjohtajalle Etelä-Afrikan randeilla. (Lisäretken hinta on osanottajamäärästä riippuen n. 1000 ZAR, n. 60 e.) Jäähyväispäivällinen. (A, P)

9. päivä, lauantai Tänään on vielä aikaa nauttia Kapkaupungin tarjonnasta.Kuljetus lentokentälle, josta klo 17.50 lento (Turkish Airlines) Istanbulin kautta (Turkish Airlines) Suomeen. (A)

10. päivä, sunnuntai Saavumme Helsinkiin klo 12.10.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Vastuulliinen matkanjärjestäjä

OLYMPIAMATKAT

Matkan hinta: 2770 €, 29.12.2017-7.1.2018 3070 € (sis. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut 368 €)


Ennakkomaksu 350 €/hlö

Lisämaksu yhden hengen huoneesta tammi-marraskuu 2017 490 €

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 29.12.2017 510 €

Lisäretki: Robben island 25 €

 

Hinta sisältää: 

 1. reittilennot turistiluokassa
 2. lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 3. majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa lodgessa ja hotellissa
 4. safarilla täysihoito, muualla puolihoito paitsi 6. ja 9. matkapäivinä
 5. ohjelmassa mainitut kuljetukset, retket ja kiertokäynnit sekä puistojen sisäänpääsymaksut
 6. palvelupalkkiot ja kantajamaksut lodgessa ja hotellissa
 7. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut
 8. juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 9. suomalainen matkanjohto

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 7.5.2015 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Passin tulee olla voimassa vielä 1 kuukauden matkan jälkeen ja siinä tulee olla 1 tyhjä aukeama. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Alle 18-vuotiaalla matkustajalla tulee olla mukana englanninkielinen syntymätodistus (voi tilata maistraatista). Lisätietoja toimistostamme. Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 1. viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
 2. 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 3. 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 4. 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 5. myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

 

Star Tours Oy
Ritvan Matkat ja retket
Tornikatu 4
21200 Raisio
020 7931 040
info@startours.fi

Matkanjärjestäjä ei ole vastuussa matkustajan matkalla tarvisemista vapaaehtoisista vakuutuksista vaan matkustaja vastaa itse vakuutusturvastaan ja sen kattavuudesta esim. peruutusturvan osalta. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja sekä Ritvan Matkat ja StarTours Oy erityisehtoja. Suosittelemme matkavakuutuksen ottoa joka sisältää peruutus turvan esim. sairaustapaukset. Matkalla tarvitaan Passi joka on voimassa 1 kk matkan jälkeen vielä

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin

Startours Oy

Osoite
Tornikatu 4
21200 Raisio
Puhelin
020 7931 040*
Sähköposti
info@startours.fi
Get Directions

Ma-To 9.00-17.00
Pe 9.00-16.00
La-Su Suljettu