Rovos rail,

Victorian putoukset ja

Kapkaupunki

Matka-ajat

13-26.11.2017

Pretoria – Johannesburg ­– Rovos Rail -junamatka – Victorian putoukset – Kapkaupunki

Tervetuloa luksusmatkalle eteläiseen Afrikkaan. Pretoriassa saamme tutustua hollantilaissyntyisten buurien ja heidän lyhyeksi jääneen mutta sitäkin varakkaamman, kullalla ja timanteilla rikastuneen, pikkuvaltionsa Transvaalin historiaan. Kiinnostavan vastapainon tuo rotuerottelun aikana Johannesburgin kupeeseen syntynyt Soweto, slummien ja hökkeleiden keskittymä, josta Etelä-Afrikan vapauduttua apartheidista on tullut nopeasti kehittyvä ja vaurastuva miljoonakaupunki.

Rovos Railin maailmankuulu Pride of Africa -juna vie meidät kolmen vuorokauden ajaksi sadan vuoden takaisiin tunnelmiin. Matkustamme ylellisesti Pretoriasta Victorian putouksille ihaillen salonkivaunusta käsin ohikiitäviä maisemia ja nauttien ravintolan herkullisista aterioista ja parhaista Kapin viineistä sekä hyvästä henkilökohtaisesta ’all inclusive’-palvelusta. Zimbabwen puolella pysähdymme Hwangen luonnonpuistoon lyhyelle safarille. Täällä yritämme bongata ainakin Big Fiven eli norsun, sarvikuonon, afrikanpuhvelin, leijonan ja leopardin. Ylelliseen matkaamme kuuluu luonnollisesti myös Victorian putouksilla vierailtaessa yöpyminen legendaarisessa Victoria Falls -hotellissa. Sen Livingstone-salissa ovat brittien kuninkaallisetkin pyörähdelleet.

”Tämä on kaunein niemeke, minkä näimme koko maan piirissä”, kirjoitti Sir Francis Drake lokikirjaansa Hyväntoivonniemestä. Sen tuulen pyyhkimää lakeutta koristavat eri vuodenaikoina sadat erilaiset protea- ja kanervalajikkeet. Pöytävuorelta avautuu kaunis näkymä Kapkaupunkiin kohti Atlanttia mutta myös vuoren taakse Stellenboschin ja Paarlin hohtavan valkoisiin maalaistaloihin ja vihreille viinitiloille.

 

A=aamiainen, L=lounas, P=päivällinen, AI=all inclusive

1. päivä, maanantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 16.20 Münchenin kautta (South African Airways) Johannesburgiin, Etelä-Afrikkaan.

Johannesburg – Pretoria
2. päivä, tiistai Saavumme Johannesburgiin klo 8.10. Ajamme Johannesburgin Sandtonin kaupunginosaan. Majoitumme 2 yöksi ensimmäisen luokan DaVinci-hotelliin (★★★★), josta on hissiyhteys suureen Sandton City -ostoskeskukseen. Iltapäivällä lähdemme tutustumaan Etelä-Afrikan hallinnollisen pääkaupungin Pretorian nähtävyyksiin. Kaupunki on rakennettu ruutuasemakaavaan ja sen leveitä katuja reunustavat jakarandapuut. Näemme kiertoajelullamme mm. Melrose-talon, jossa allekirjoitettiin buurisodan päättänyt rauhansopimus vuonna 1902, eteläafrikkalaisten uudisraivaajien historiaa valottavan Voortrekker-monumentin sekä 9-metrisen pronssisen Nelson Mandela -patsaan, joka paljastettiin Mandelan kuoleman suruajan päättyessä joulukuussa 2013. (L)

Johannesburg – Soweto
3. päivä, keskiviikko Tämän päivän tutustumiskohteemme on Soweto. Rotuerottelun aikoina mustat afrikkalaiset pakotettiin asumaan tietyillä alueilla kaupunkien laidoilla. Nämä joutomaille syntyneet slummit muuttuivat pian eläviksi yhteisöiksi, joissa oli omat yhteiskuntaluokkansa kauppiaineen ja käsityöläisineen. Rotusorron loputtua monet eivät halunneet enää muuttaa kotoaan. Näin slummeista tuli tunnustettuja kaupunginosia. Niistä yksi on Soweto, jossa nykyään asuu noin 3,5 miljoonaa ihmistä. Talojen kirjo on yllättävä, sillä vaikka alueella on edelleen runsaasti hökkeleitä, täältä löytyy myös todella hulppeita taloja, joissa asuu niin paikallisia tv-tähtiä, poliitikkoja kuin urheilijoitakin. Käymme Nelson Mandelan kotimuseossa. Mandela muutti tähän taloon Sowetossa jo vuonna 1946 ja palasi sinne myös vapauduttuaan vankilasta vuonna 1990. Museo on pieni ja sinne mahtuu vain 20 vierailijaa kerrallaan, joten joudumme mahdollisesti menemään museoon pienemmissä ryhmissä. Lounaan jälkeen palaamme Sandtoniin. Iltapäivällä on vapaata aikaa vaikka ostosten tekoon ja tutustumiseen Nelson Mandela -aukion ja ostoskeskuksen palveluihin. (A, L)

Junamatka Rovos Raililla
4.–6. päivä, to–la Varhaisen aamiaisen jälkeen siirrymme Pretoriaan Rovos Railin yksityiselle Capital Park -rautatieasemalle, josta matkamme Rovos Railin maailmankuululla Pride of Africa -junalla (★★★★★) alkaa. Junan reitti kulkee Pretoriasta Botswanan kautta kohti Zimbabwea ja Victorian putouksia. Afrikassa raiteet ovat paikoittain melko huonossa kunnossa, joten junan vauhti ei päätä huimaa. Junan kahden hengen hytit ovat kuin pieniä hotellihuoneita, joissa on kylpyhuone, ilmastointi ja mukavat vuoteet, joko parivuoteena tai erillisinä vuoteina. Koko juna ravintolavaunuineen henkii viime vuosisadan alun tyyliä. Päivät junassa kuluvat leppoisasti maisemia katsellen. Iltaisin pukeudumme juhlavasti ja siirrymme ravintolavaunuun nauttimaan junan keittiömestarin loihtimia herkkuja. Lauantai-iltapäivänä teemme puistoajon Hwangen kansallispuistossa. Hwange on Zimbabwen suurin luonnonpuisto ja se tunnetaan runsaasta norsukannastaan. Lisäksi Hwangessa tavataan yli 100 muuta nisäkäslajia sekä yli 400 lintulajia. (AI)

Rovos Rail – Victorian putoukset
7. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen saavumme Victorian putouksille. Majoitumme perinteikkääseen ensimmäisen luokan Victoria Falls -hotelliin (★★★★★) lähelle putouksia. Kun David Livingstone saapui paikallisten alkuasukkaiden opastamana valtaville putouksille marraskuussa 1855, hän nimesi putoukset kuningatar Victorian mukaan. Paikalliset kutsuvat putouksia nimellä Mosi-Oa-Tunya eli ”jyrisevä höyry”. Putoukset ovatkin alkuperäisen nimensä veroiset, sillä suuren Sambesijoen vesimassat syöksyvät lähes kahden kilometrin levyisinä yli sata metriä alemmas kapeaan kanjoniin. Kun olemme jättäneet matkatavarat hotelliin, menemme bussilla putouksien tuntumaan ja teemme kävelyretken putouksille. Mukaan kannattaa ottaa kosteuden kestävät vaatteet ja tukevat jalkineet. Myös kamera on hyvä suojata. Varsinkin alkuvuoden matkoilla, ns. sadekaudella, vettä tulee kovalla paineella ja vesihöyryä tuntuu olevan kaikkialla. Kuljemme kivetyllä polulla putousten reunaa seuraten. Myöhemmin iltapäivällä näemme tämän valtaisan vesimäärän aiheuttamat pärskeet hyvinkin läheltä, kun teemme auringonlaskuristeilyn. (A, P)

Victorian putoukset – Kapkaupunki
8. päivä, maanantai Aamiaisen jälkeen meillä on aamupäivä vapaata nauttia hotellin kauniista piha-alueista sekä viehättävistä yleisistä oleskelutiloista. Myöhemmin siirrymme Victoria Fallsin lentokentälle, josta lennämme Johannesburgin kautta Kapkaupunkiin. Majoitumme 4 yöksi ensimmäisen luokan Table Bay -hotelliin (★★★★★), joka sijaitsee erinomaisella paikalla Waterfrontin satama-alueella. Waterfrontista on muodostunut Kapkaupungin keskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen. (A)

Kapkaupunki
9. päivä, tiistai Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan suojaisaan Table Bayn lahteen vuonna 1652. Intian kauppareiteillä purjehtivat laivat saivat näin tärkeän ruoka- ja vesivarastojen täydennyspaikan pitkillä matkoillaan. Tällä paikalla sijaitsee nykyisin Kapkaupunki, monien mielestä yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Se lepää valtavan Atlantin rannalla mahtavan Pöytävuoren suojaavassa syleilyssä. Kapkaupunki on säilyttänyt omaleimaisuutensa, vaikka liikerakennukset ovatkin vallanneet sen ydinkeskustan. Hollantilaisten 1600-luvun lopulla rakentama linnoitus, värikkäät malaijikorttelit ja brittien siirtomaa-aikaiset rakennukset muistuttavat menneistä ajoista. Aloitamme kaupunkiin tutustumisen upealla tavalla nousemalla (Huom! Säävaraus) kaapelihissillä Pöytävuorelle. Vuorelta avautuvat henkeäsalpaavan kauniit maisemat yli Kapkaupungin ja kauas etelään Hyväntoivonniemelle. Vuoren pöytämäisen tasainen muoto ja sen yläosaa usein peittävät paksut valkoiset pilvet ovat synnyttäneet sanonnan: ”Pöydällä on pöytäliina”. Teemme vielä lyhyen kiertoajelun kaupungissa. Iltapäivän ja illan ohjelma on vapaa. (A)

Hyväntoivonniemi
10. päivä, keskiviikko Hyväntoivonniemellä saa käsityksen Kapin alueen mahtavasta luonnosta. Kokopäiväretkellä kierrämme 75 kilometrin pituisen niemen aina sen kuuluisaa kärkeä Cape Pointia myöten. Reittimme kulkee läpi pienten kaupunkien seuraillen Atlantin valtameren rantaa. Kapin alueella vallitsee välimeren ilmasto ja maisema on paikoin hyvinkin karua. Karuus kätkee kuitenkin sisälleen yli 8500 kasvilajia sekä nisäkäslajeja, joita muualla ei tavata. Hyväntoivonniemen kansallispuisto sijaitsee aivan niemen kärjessä. Hyvällä onnella saatamme nähdä siellä harvinaisen valkopäätopin tai kapinvuoriseepran. Lounaan nautimme kalaravintolassa lähellä viehättävää Simon’s Townia. Kaupungin lähellä asustaa pingviiniyhdyskunta, jonka puuhia pääsemme seuraamaan aivan läheltä. Hotelliin palaamme myöhään iltapäivällä. (A, L)

Kapkaupunki ja Kapmaan viinialueet
11. päivä, torstai Eteläafrikkalaiset viinit tunnetaan ympäri maailmaa. Parhaat rypäleet kypsyvät Stellenboschin ja Paarlin maisemallisesti kauniilla viinialueilla. Alueella vallitseva ilmasto on ihanteellinen viininviljelylle. Lähdemme iltapäivällä kohti Kapmaan viinialueita. Iltapäivän ohjelmaan kuuluvat viininmaistajaiset sekä viinitilakierros. Matkan jäähyväispäivällisen nautimme viehättävällä viinitilalla, jonka kauniit maisemat siivittävät meidät kaikkia aisteja hemmottelevaan iltaan. (A, P)

Kapkaupunki
12. päivä, perjantai Vielä on aikaa tutustua Kapkaupunkiin, tehdä tuliaisostoksia ja nauttia Waterfrontin merellisistä maisemista. Iltapäivän puolella kuljetus lentokentälle, josta klo 16.10 lento (South African Airways) Johannesburgin (South African Airways) ja Frankfurtin kautta (Lufthansa) Helsinkiin. (A)

13. päivä, lauantai Saavumme Helsinkiin klo 12.15.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

Matkan hinta: alk. 6.530 € (sis. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut 712 €)


Ennakkomaksu 450 e/hlö.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta marraskuussa 2.190 €

Huom! Yksin matkustavan edellytetään maksavan lisämaksun yhden hengen huoneesta. Yksin matkustavalla on mahdollisuus varata junasta pienempi ja edullisempi hytti. Kysy hinta toimistostamme.

Hinta sisältää: 

 1. reittilennot turistiluokassa
 2. lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 3. majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa, junassa kahden hengen Deluxe Suite -hyteissä
 4. aamiaiset sekä muut ohjelmassa mainitut ateriat, junassa all inclusive -palvelut sisältäen mm. pesulapalvelut sekä juomat (lukuun ottamatta muutamia erikoismerkkejä)
 5. ohjelmassa mainitut kuljetukset, retket ja kiertokäynnit sekä puistojen sisäänpääsymaksut
 6. palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa ja junassa
 7. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut
 8. juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 9. suomalainen matkanjohto

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 7.5.2015 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Zimbabween tarvitaan viisumi, joka saadaan maahan tultaessa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen ja siinä tulee olla vähintään 3 tyhjää aukeamaa. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Alle 18-vuotiaalla matkustajalla tulee olla mukana englanninkielinen syntymätodistus (voi tilata maistraatista). Lisätietoja toimistostamme. Matkan Victorian putouksien osuuden ajaksi suositellaanmalarianestolääkitystä. Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin.

 

Peruutusehdot B:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 1. viimeistään 91 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
 2. 90–61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 3. 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 4. 34–7 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 5. myöhemmin kuin 7 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

 

Star Tours Oy
Ritvan Matkat ja retket
Tornikatu 4
21200 Raisio
020 7931 040
info@startours.fi

Matkanjärjestäjä ei ole vastuussa matkustajan matkalla tarvisemista vapaaehtoisista vakuutuksista vaan matkustaja vastaa itse vakuutusturvastaan ja sen kattavuudesta esim. peruutusturvan osalta. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja sekä Ritvan Matkat ja StarTours Oy erityisehtoja. Suosittelemme matkavakuutuksen ottoa joka sisältää peruutus turvan esim. sairaustapaukset. Matkalla tarvitaan Passi joka on voimassa 6 kk matkan jälkeen vielä

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin

Startours Oy

Osoite
Tornikatu 4
21200 Raisio
Puhelin
020 7931 040*
Sähköposti
info@startours.fi
Get Directions

Ma-To 9.00-17.00
Pe 9.00-16.00
La-Su Suljettu