Eteläinen Etelä-Afrikka

Matka-ajat:

16.11-27.11.2017,    11 päivää

 

Simon’s Town – Hyväntoivonniemi – Kapkaupunki – Franschhoek – Oudtshoorn – Knysna – Kariega (safari)

Kapmaasta ja kuuluisalta Garden Route -maisemareitiltä löydämme koko suuren Etelä-Afrikan pienoiskoossa. Maanosan kauneimmat ja vaihtelevimmat maisemat, Afrikan villit eläimet, siirtomaa-ajan ja nykypäivän kuohuva historia sekä paikallisten ihmisten elinkeinot ja elämäntavat tulevat matkustajalle tutuiksi. Asumme viehättävissä pikkukaupungeissa – Simon’s Townissa, Franschhoekissa ja Knysnassa – siirtyessämme leppoisasti asteittain viileiden merivirtojen Atlantilta kohti Intian valtameren lämpimiä vesiä.

Pöytävuoren juurelle kasvanutta Kapkaupunkia pidetään yhtenä maailman kauneimmista kaupungeista. Sen menneisyyteen kuuluvat niin suuret löytöretket ja siirtomaavalloitukset kuin rotusorron mutta myös kansakunnan eheytymisen ajat. Kapkaupungin ympärillä levittäytyvät Etelä-Afrikan laajat viinimaat. Matkamme vie Hyväntoivonniemen tyrskyisiltä kallioilta ja ainutlaatuisen fynbos-pensaskasvillisuuden keskeltä hohtavan valkoisten kapinhollantilaisten maalaistalojen hyvin hoidettuihin viinitarhoihin. Knysnan osteriviljelmistään tunnettu laguuni, Tsitsikamman ikimetsät, Cangon tippukiviluolat sekä Pienen Karoon kuivat ja karut strutsien kasvattamiseen erikoistuneet seudut antavat maisemaretkellemme oman kiinnostavan lisänsä. Matkan päätteeksi pääsemme tutustumaan myös Afrikan suuriin eläimiin Kariegan riistansuojelualueelle järjestettävällä safarilla.

 

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen
(Matkalla on puolihoito, safarilla täysihoito)

1. päivä, torstai Lähtö Helsingistä (Qatar Airways) klo 16.40 Dohan kautta (Qatar Airways) Kapkaupunkiin.

Simon’s Town
2. päivä, perjantai Saavumme Kapkaupunkiin klo 11.20. Jatkamme bussilla vajaan tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Simon’s Townin pieneen rannikkokaupunkiin. Täältä avautuu näkymä False Bay -lahdelle, jonne Agulhasin merivirta tuo lämmintä vettä Intian valtamerestä. Majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Quayside-hotelliin (★★★★). Voimme tutustua Simon’s Townin kauppoihin ja kahviloihin sekä tehdä vaikka kävelyretken rannalle ihailemaan Atlantin tyrskyjä. Myöhemmin iltapäivällä suuntaamme kaupungin lähellä sijaitsevalle Boulders Beach -rannalle. Siellä asustaa afrikan­pingviiniyhdyskunta, jonka puuhia saamme seurata. Tervetulopäivällinen. (P)

Hyväntoivonniemi
3. päivä, lauantai Hyväntoivonniemellä saa käsityksen Kapin alueen mahtavasta luonnosta. Kaunis reittimme kulkee seuraillen Atlantin valtameren rantaa. Kapin alueella vallitsee välimeren ilmasto ja maisema on paikoin hyvinkin karua. Karuus kätkee kuitenkin sisälleen yli 8500 kasvilajia sekä nisäkäslajeja, joita ei tavata muualla. Hyväntoivonniemen kansallispuisto sijaitsee aivan niemen kärjessä. Hyvällä onnella saatamme nähdä siellä hirviantilooppeja tai harvinaisen valkopäätopin. Vierailemme myös paikallisessa townshipissä. Rotusorron aikoina mustat afrikkalaiset pakotettiin asumaan tietyillä alueilla (township) kaupunkien laidoilla. Valkoiset eivät kuitenkaan pystyneet lannistamaan afrikkalaisten elämänhalua eivätkä -iloa. Nämä usein asuinkelvottomat maa-alueet muuttuivat pian eläviksi yhteisöiksi, joissa oli omat yhteiskuntaluokkansa kauppiaineen ja käsityöläisineen. Rotusorron loputtua monet eivät halunneet enää muuttaa kotoaan. Palaamme hotelliin iltapäivällä. (A, L)

Simon’s Town – Kapkaupunki – Franschhoek
4. päivä, sunnuntai Hollantilaiset perustivat ensimmäisen siirtokunnan suojaisaan Table Bayn lahteen vuonna 1652. Intian kauppareiteillä purjehtivat laivat saivat näin tärkeän ruoka- ja vesivarastojen täydennyspaikan pitkillä matkoillaan. Tällä paikalla, valtavan Atlantin rannalla mahtavan Pöytävuoren suojaavassa syleilyssä, sijaitsee nykyisin Kapkaupunki, yksi maailman kauneimmista kaupungeista. Aloitamme päivän upealla tavalla nousemalla kaapelihissillä Pöytävuorelle (Huom! Säävaraus). Vuorelta avautuvat henkeäsalpaavan kauniit maisemat yli Kapkaupungin ja kauas etelään Hyväntoivonniemelle. Kaupunkikierroksemme päättyy Waterfrontin satama-alueelle, josta on muodostunut Kapkaupungin todellinen keskus lukuisine kauppoineen ja ravintoloineen. Myöhemmin iltapäivällä jatkamme Franschhoekiin,jossa majoitumme 2 yöksi hyvään keskitason Protea-hotelliin (★★★★). (A, L)

Franschhoek 
5. päivä, maanantai Eteläafrikkalaiset viinit tunnetaan ympäri maailman. Vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Kapkaupungista avautuu Etelä-Afrikan laajin viinintuotantoalue Cape Winelands, joka koostuu useammasta pienempien kaupunkien ympärille muodostuneesta viinialueesta. Suurin ja tunnetuin näistä on Stellenbosch, joka on noin 120 000 asukkaan vilkas yliopistokaupunki. Idyllisessä Franschhoekin kaupungissa on noin 15 000 asukasta ja se tunnetaan erityisesti hyvistä ravintoloistaan. Franschhoekin laakso on saanut nimensä ranskalaisilta hugenoteilta, jotka pakenivat kotimaansa uskonnollisia vainoja 1600-luvun lopulla. Hugenotit toivat mukanaan viininviljelyn taidon ja heidän tiedoillaan saatiin varsinainen tuotanto käyntiin. Meren läheisyys tuo lämpimään ilmastoon raikkautta ja kosteutta, joten alueen sijainti luo mainiot edellytykset viininviljelyyn. Käymme kahdella viinitilalla tutustumassa viininviljelyksen saloihin ja maistelemassa tilojen viinejä. (A, L)

Franschhoek – Oudtshoorn
6. päivä, tiistai Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan yhtä maailman pisimmistä viinireiteistä, joka päättyy Little Karoon puoliaavikolla sijaitsevaan Oudtshoorniin. Ajomatkan aikana näemme runsaasti viini- ja hedelmäpuuviljelmiä. Vajaan 4 tunnin ajon jälkeen pysähdymme lounaalle. Myöhemmin iltapäivällä pysähdymme uudestaan, tällä kertaa maistelemaan paikallista portviiniä. Perillä Oudtshoornissa majoitumme keskitason De Opstal Country Lodge-hotelliin (★★★★). (A, L, P)

Oudtshoorn – Knysna
7. päivä, keskiviikko Oudtshoorn sijaitsee Etelä-Afrikan tärkeimmällä strutsinkasvatusalueella. ”Sulka­kaupungin” kukoistus osui 1800- ja 1900-lukujen vaihteeseen, jolloin strutsinsulat olivat viimeisintä muotia. Kaupungissa on säilyn
yt siltä ajalta joitakin sulkaparonien palatseja. Nykyään strutsinkasvattajat saavat elantonsa lähinnä strutsin lihasta ja munista sekä nahasta, josta tehdään mm. kenkiä ja käsilaukkuja. Nautimme lounaan strutsifarmilla ja tutustumme tämän maailman suurimman linnun kasvatukseen. Teemme retken myös Cango Cavesin tippukiviluolastoon, joka on yksi maailman suurimmista. Luolasto työntyy melkein kahden kilometrin matkan syvälle Swartbergin vuoristoon. Viileänkosteiden luolien muovautuminen on kestänyt satojatuhansia vuosia. Päivän päätteeksi ajamme vielä Knysnan laguunikaupunkiin, jossa majoitumme 2 yöksi hyvätasoiseen Protea Knysna Quays -hotelliin (★★★★). (A, L)

Knysna
8. päivä, torstai Yksi matkamme viehättävimmistä kohteistaon jylhien vuorten reunustama ja metsien ympäröimä Knysna. Kaupungista on näkymät suojaiselle laguunille ja Intian valtamerelle. Jyrkät The Heads -kalliot, ”Päät”, vartioivat Knysnan 17 kilometrin pituisen laguunin kapeaa suuaukkoa merelle. Purjeveneilijät ja melojat nauttivat vesiurheilusta laguunin suojissa.Kaunis vesialue on myös luonnon aarreaitta, josta saadaan kalaa, rapuja ja maankuuluja ostereita. Hotellimme sijaitsee lähellä satama-aluetta, jossa on useita ravintoloita. Teemme puolen päivän mittaisen retken Featherbedin luonnonsuojelualueelle, jonne pääsee ainoastaan veneellä. Perillä nousemme laguunia reunustavan niemekkeen huipulle traktorin vetämillä avovaunuilla. Reilun tunnin mittainen kävelyreittimme alas on osittain kapeaa ja jyrkästi laskeutuvaa polkua, joten tukevat jalkineet ovat tällä retkellä ehdottomat. (A, L)

Knysna – Kariega
9. päivä, perjantai Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Tsitsikamman luonnonsuojelualuetta, joka kattaa pitkän ja kapean kaistaleen Intian valtameren rannikolta. Luonnonsuojelualueen vaihteleva maasto merenrantoineen, jokineen ja ikimetsineen tarjoaa hyvän kasvupaikan monille kasveille, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Tsitsikammassa on tavattu melkein 300 eri lintulajia. Koskemattomissa metsissä kasvavat mm. vanhat ja valtavat keltis- ja podocarpuspuut. Iltapäivällä saavumme safarikohteeseemme Kariegaan, jossa majoitumme 2 yöksi hyvätasoiseen Kariega Main Lodgeen (★★★★). Kariega on oiva esimerkki nykypäivän suojeluajattelusta, jossa ei suojella vain eläimiä ja ympäristöä vaan myös ihmisiä. Osa matkailutuloista ohjataan alueen yhteisölle erilaisiin projekteihin ja lasten koulutukseen. Teemme ensimmäisen safarin jo tuloiltana. (A, P)

Kariega
10. päivä, lauantai Varhainen aamusafarimme alkaa auringon noustessa. Alueen noin 25 nisäkäslajiin lukeutuu myös kuuluisa ”Big Five” eli norsu, afrikanpuhveli, sarvikuono, leijona ja leopardi. Lintujen kirjo käsittää noin 280 lajia. Palaamme lodgeen aamiaiselle, jonka jälkeen voimme rentoutua vaikka uima-altaan äärellä. Halukkailla on mahdollisuus tehdä kävelysafari, jolla tutustutaan lähemmin mm. kasveihin ja eläinten jättämiin jälkiin. Myös melontaretki Kariega- tai Bushman’s River -joella on mielenkiintoinen kokemus. Myöhemmin iltapäivällä teemme toisen safarin. Päivällisen syömme sään salliessa tähtitaivaan alla – Afrikan tunnelmasta nauttien. (A, L, P)

11. päivä, sunnuntai Aamiaisen jälkeen ajamme Port Elizabethiin ja edelleen lentokentälle. Lentomme (South African Airways) lähtee klo 14.35 Johannesburgin (Qatar Airways) ja Dohan kautta (Qatr Airways) Helsinkiin. (A, RL)   

12. päivä, maanantai Saavumme Helsinkiin klo 13.55.

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

 

Matkan hinta: tammikuussa 3.340 €, marraskuussa 3.480 €, joulumatkan hinta 3.880 € (sis. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut 460 €)


Ennakkomaksu 350 €/hlö.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 550 €, joulumatkalla 610 €

 

Hinta sisältää: 

 1. reittilennot turistiluokassa
 2. lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 3. majoitus kahden hengen huoneissaohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa ja lodgessa
 4. puolihoito (täysihoito 6. ja 10. matkapäivinä)
 5. ohjelmassa mainitut kuljetukset, retket ja kiertokäynnit pääsymaksuineen sekä puistojen sisäänpääsymaksut
 6. palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissaja lodgessa
 7. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut
 8. juomarahat paikallisoppaille ja kuljettajille
 9. suomalainen matkanjohto

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 7.5.2015 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Passin tulee olla voimassa vielä 1 kuukauden matkan jälkeen ja siinä tulee olla 1 tyhjä aukeama. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin. Alle 18-vuotiaalla matkustajalla tulee olla mukana englanninkielinen syntymätodistus (voi tilata maistraatista). Lisätietoja toimistostamme.Tutustukaa Afrikan-matkojen erityisehtoihin.

Peruutusehdot A:
Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 1. viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
 2. 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 3. 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 4. 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 5. myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

 

Star Tours Oy
Ritvan Matkat ja retket
Tornikatu 4
21200 Raisio
020 7931 040
info@startours.fi

Matkanjärjestäjä ei ole vastuussa matkustajan matkalla tarvisemista vapaaehtoisista vakuutuksista vaan matkustaja vastaa itse vakuutusturvastaan ja sen kattavuudesta esim. peruutusturvan osalta. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja sekä Ritvan Matkat ja StarTours Oy erityisehtoja. Suosittelemme matkavakuutuksen ottoa joka sisältää peruutus turvan esim. sairaustapaukset. Matkalla tarvitaan Passi joka on voimassa 1 kk matkan jälkeen vielä

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin

Startours Oy

Osoite
Tornikatu 4
21200 Raisio
Puhelin
020 7931 040*
Sähköposti
info@startours.fi
Get Directions

Ma-To 9.00-17.00
Pe 9.00-16.00
La-Su Suljettu