Historiallinen Kiina 

Matka-ajat:

8.9.2017 - 16.9.2017

 

MATKA MONITUHATVUOTISEEN KULTTUURIIN

Xi’an – Pingyao – Liangcun – Taiyuan – Peking

Retkemme monituhatvuotiseen Kiinaan on hyvä aloittaa Xi’anista ja Keskustan valtakunnan ensimmäisestä keisarista Qinistä sekä legendaarisesta kauppareitistä, Silkkitiestä. Keskiaikaan ja maaseudun hiljaisuuteen unohtuneen Pingyaon kautta matkaamme keisareiden Pekingiin.

Silkkitie yhdisti keisareiden Kiinan Euroopan mahtivaltioihin ensimmäisen kerran jo lähes kaksituhatta vuotta sitten. Silkki pakattiin kameleiden ja hevosten kyytiin Chang’anissa, nykyisessä Xi’anissa. Kauppareitti syntyi historiallisille raunioille, sillä myös Kiinan ensimmäinen keisari, taistelevat pikkuvaltiot yhdistänyt Qin Shihuangdi, valitsi saman paikan dynastiansa pääkaupungiksi jo 200-luvulla eKr. Tänne myös valmistui hänen tuhansien terrakottasotilaiden armeijansa vartioimaan hallitsijan kuolemanjälkeistä elämää.

Keltaisenjoen tasangon pienissä kylissä elämä kulkee verkkaiseen tahtiin. Ihmiset asuvat samoilla seuduilla kuin isät, isoisät ja heidän isänsä. Pieni peltotilkku, muutama kotieläin ja pari hedelmäpuuta riittää takaamaan elannon perheelle. Esi-isät seuraavat haudan takaa jälkipolvien elämää. Heidän säännöllinen muistamisensa ja luonnossa asuvien henkien lepytteleminen takaa perillisille onnellisen elämän.

Joskus historia vain unohtaa. Näin kävi kolmesataa vuotta sitten kukoistaneelle Pingyaolle, joka tunnettiin Kiinassa vilkkaista kauppahuoneistaan ja ennen muuta luotettavasta pankkilaitoksestaan. Lyhtyjen valaistessa iltaisin Pingyaon kapeita katuja matkustaja tavoittaa hyvin keskiaikaisen kiinalaisen pikkukaupungin tunnelman. Siirtyminen Pekingiin on samalla hyppy niin keisariajan kuin nyky-Kiinankin suurkaupunkiin. Sen lohikäärmevaltaistuimelta hallittiin maata lähes viidensadan vuoden ajan, sen suojaksi rakennettiin mahtava muuri ja sen puolesta keisarit suorittivat uskonnollisia seremonioitaan. Ja siellä, Taivaallisen rauhan aukion kupeessa, Keskustan valtakunnan monituhatvuotinen historia yhä jatkuu.

 

A=aamiainen, L=lounas, RL=retkilounas, P=päivällinen
(Matkalla on täysihoito)

1. päivä, perjantai Lähtö Helsingistä (Finnair) klo 17.40 suoralla lennolla Xi’aniin.

Xi’an
2. päivä, lauantai Aamulla klo 6.30 saavumme Xi’aniin. Yli 3000 vuotta vanha Xi’an, entiseltä nimeltään Chang’an – ”Läntinen rauha” –oli keskiajalla yksi maailman suurimmista kaupungeista. Xi’anin kautta kiinalainen kulttuuri levisi niin oman valtakunnan alueelle kuin Silkkitietä pitkin muuallekin maailmaan. Ennen kuin majoitumme 2 yöksi keskitason Grand Noble -hotelliin (★★★★★), vierailemme keskustaa ympäröivällä vanhalla kaupunginmuurilla ja syömme lounaan. Iltapäivällä on aikaa lepoon. Ennen päivällistä teemme lyhyen kävelyretken värikkäässä muslimien kaupunginosassa. Kuljemme kapeaa Huiminjie-katua pitkin Suurelle moskeijalle. Katu on saanut nimensä alueen suuren islaminuskoisen vähemmistön, Hui-kansan, mukaan. Tervetulopäivällinen. (L, P)

Xi’an
3. päivä, sunnuntai Kiinan ensimmäinen keisari, Qin-dynastian Qin Shihuangdi, yhdisti taistelevat pikkuvaltiot Kiinaksi 200-luvulla eKr. Heti aamulla lähdemme katsomaan hänen hautaansa vartioivaa tuhansien sotilaiden terrakotta-armeijaa, jonka paikalliset talonpojat löysivät kaivoa tehdessään vuonna 1974. Lounaan jälkeen opiskelemme kiinalaista kalligrafiaa Pienen villihanhipagodin vieressä sijaitsevassa taidegalleriassa. Oppitunnin jälkeen kävelemme puiston läpi viereiseen Xi’anin museoon, jossa näemme mm. värikästä keramiikkataidetta Tang-dynastian ajalta. Päivällisellä nautimme jiaozi-taikinanyyttejä (dumplings) monilla erilaisilla täytteillä – mutta emme, ennen kuin olemme seuranneet niiden valmistusta ja ehkä kokeilleet sitä itsekin. (A, L, P)

Xi’an – Pingyao
4. päivä, maanantai Aamupäivällä matkustamme luotijunalla (n. 2,5 t) Pingyaoon,jonka muurien suojaama vanhakaupunki on Unescon suojeluksessa. Pingyao oli Ming- ja Qing-dynastioiden aikana kukoistava kauppakaupunki ja nousi pankkilaitoksen perustamisen myötä koko Kiinan talouselämän keskukseksi. Myöhemmin kaupunki kuitenkin köyhtyi, mitä saamme kiittää sen nykyisestä viehätyksestä: Pingyao on säilynyt vuosisatojen ajan lähes muuttumattomana ehkä paremmin kuin mikään muu kiinalaiskaupunki. Perillä nousemme vanhalle kaupunginmuurille, mistä saamme hyvän yleiskuvan kaupungista. Sen jälkeen majoitumme 2 yöksi vaatimattomaan perinteiseen tyyliin rakennettuun Pingyao International Financier Club -hotelliin (★★★★). (A, RL, P)

Pingyao
5. päivä, tiistai Aamulla lähdemme bussilla (n. 1,5 t) Liangcunin maalaiskylään, jonka asukkaiden yksin­kertaiseen ja vaatimattomaan arkeen pääsemme tutustumaan. Palaamme Pingyaoon lounaalle, jonka jäl­keen on vapaa-aikaa tutustua kaupunkiin. Kaupungin muurien sisäpuolella on viehättäviä perinteisiä asuintaloja, kahviloita, ravintoloita ja kauppoja sekä mielenkiintoisia pikku museoita. Myös kiinalaisille kamppailulajeille on oma museonsa. Sen paikalla oli aikoinaan liike, josta Pingyaon vauraat pankkiirit vuokrasivat kungfu-taitoisia turva­miehiä suojaamaan arvolähetyksiä. (A, L, P)

Pingyao – Taiyuan – Peking
6. päivä, keskiviikko Aamulla ajamme bussilla (n. 1, 5 t) Taiyuaniin, joka on moderni ja vaurashiili- ja terästeollisuuden kes­kus. Tutustumme yhteen alueen päänähtävyyksistä, arkkitehtonisesti erikoiseen Jinci-temppelialueeseen, jonka tärkeimmät rakennukset on omistettu veden haltioille, muinaisten esi-isien hengille ja paikallisille jumaluuksille. Lounaan jälkeen luotijuna vie meidät pääkaupunkiin vajaassa kolmessa tunnissa. Majoitumme 3 yöksi hyvään keskitason Capital-hotelliin (★★★★★). (A, L, P)

Peking
7. päivä, torstai Aamulla lähdemme bussilla (n. 2 t) Mutianyu’hun vieraillaksemme mahtavalla Kiinan muurilla, joka rakennettiin suojaamaan valtakunnan pohjoista rajaa hyökkääjiä vastaan. Muurin historia ulottuu aina 200-luvulle eKr., mutta nykyään nähtävä muuri on peräisin 1368–1644 hallinneen Ming-dynastian ajoilta. Nousemme köysiradalla muurin juurelle, mistä voi kiivetä ylös muurille jaloittelemaan ja ihailemaan komeita maisemia. Nautimme matkalla lounaan. Illansuussa teemme rikša-ajelun perinteisten pekingiläisten asuinkortteleiden kapeilla kujilla, hutongeilla. (A, L, P)

Peking
8. päivä, perjantai Aamupäivällä kohteenamme on Kielletty kaupunki, keisarien asuin- ja hallintopa­latsi, jonka lohikäärmevaltaistuimelta Keskustan valtakuntaa hallittiin lähes 500 vuoden ajan. Lounaan jälkeen vierailemme Taivaan temppelissä, jossa keisarit kävivät suorittamassa pyhiä riittejä. Alueen tunnetuin rakennus on Hyvien satojen puolesta rukoilemisen halli, jota pidetään myös Pekingin symbolina. Käymme myös silkkikau­passa, joka on erikoistunut perinteisiin silkkivaatteisiin, kodin tekstiileihin, aamutakkeihin ja kankaisiin. Jäähyväispäivällisellä nautimme mm. kuuluisaa Pekingin ankkaa. (A, L, P)

9. päivä, lauantai Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, josta klo 10.55–14.25 suora lento (Finnair) Helsinkiin. (A)

Mikäli hotellilla on virallinen paikallinen tähtiluokitus, olemme maininneet sen hotellin nimen perässä. Huomioittehan, että paikalliset tähtiluokitukset eivät ole yhteismitallisia maailman eri kolkissa ja antavat usein liian hyvän kuvan hotellista.

Vastuulliinen matkanjärjestäjä

OLYMPIAMATKAT

Matkan hinta: 1.990 € (sis. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut 338 €)


Ennakkomaksu 350 e/hlö.

Lisämaksu yhden hengen huoneesta 365 e

Hinta sisältää: 

 1. suorat reittilennot turistiluokassa
 2. lentokenttäkuljetukset matkakohteissa
 3. majoitus kahden hengen huoneissa ohjelmassa mainituissa tai vastaavissa hotelleissa
 4. täysihoito eli aamiaisen lisäksi kaksi kiinalaista ateriaa päivittäin sisältäen lasillisen olutta tai virvoi­tusjuomaa (junassa retkilounas)
 5. ohjelmassa mainitut kuljetukset, retket ja kiertokäynnit pääsymaksuineen
 6. palvelupalkkiot ja kantajamaksut hotelleissa (Pingyaossa ei kantajapalvelua)
 7. lento- ja turistiverot sekä muut viranomaismaksut ja viisumikulut
 8. juomarahat paikallisoppaille ja bussinkuljettajille
 9. suomalainen matkanjohto

Matkan hinta annetaan sitoumuksetta ja se perustuu 7.5.2015 voimassa olleisiin tariffeihin ja valuuttakurs­seihin. Kuluttaja-asiamiehen antamien ohjeiden mukaisesti matkan lopullinen hinta määritellään niiden valuuttakurssien ja tariffien mukaisesti, jotka ovat voimassa 6 viikkoa ennen matkan alkua.

Vierailukohteissamme on paljon portaita, joten matkustajilta edellytetään hyvää liikuntakykyä.

Matkalla tarvitaan Kiinan viisumi. Viisumin hankintaa varten pyydämme passinne toimistoomme n. 3 viikkoa ennen matkaa. Passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeen. Tarkistakaa passinne voimassaolo ja kunto jo matkaa varatessanne ja hankkikaa tarvittaessa uusi hyvissä ajoin.

 

Peruutusehdot A:

Mikäli matkustaja peruuttaa matkansa

 1. viimeistään 61 vrk ennen matkan alkua, pidätetään toimistokuluina 100 e/henkilö
 2. 60–35 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 250 e/henkilö
 3. 34–21 vrk ennen matkan alkua, pidätetään matkan ennakkomaksu
 4. 20–4 vrk ennen matkan alkua, pidätetään 50 % matkan hinnasta
 5. myöhemmin kuin 4 vrk ennen matkaa, ei suoriteta mitään takaisinmaksua

 

Star Tours Oy
Ritvan Matkat ja retket
Tornikatu 4
21200 Raisio
020 7931 040
info@startours.fi

Matkanjärjestäjä ei ole vastuussa matkustajan matkalla tarvisemista vapaaehtoisista vakuutuksista vaan matkustaja vastaa itse vakuutusturvastaan ja sen kattavuudesta esim. peruutusturvan osalta. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja sekä Ritvan Matkat ja StarTours Oy erityisehtoja. Suosittelemme matkavakuutuksen ottoa joka sisältää peruutus turvan esim. sairaustapaukset. Matkalla tarvitaan Passi joka on voimassa 6 kk matkan jälkeen vielä

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin

Startours Oy

Osoite
Tornikatu 4
21200 Raisio
Puhelin
020 7931 040*
Sähköposti
info@startours.fi
Get Directions

Ma-To 9.00-17.00
Pe 9.00-16.00
La-Su Suljettu