2-4.8 Kartanomatka Pohjois-Virossa

2.8 Ke

Lähtö: Raisio tsto. pys. 5.00, Turku l-a as. 5.15 ja matkan varrelta voi sovitusti nousta bussin kyytiin.

 1. Eckerö Line m/s Finlandia lähtee Helsingistä 8:30 ja saapuu Tallinnaan 11:00.
 2. Kun kaikki ovat bussissa niin jatkamme matkaa kohti Kolgan kartanoa. Vaikuttavassa Kolgan kartanossa voit tuntea salaperäisyyttä ja muinaisajan henkeä.Vuodesta 1230 lähtien Kolgan kartano kuului sisterssiläisten ritarikunnalle. Vuonna 1581 Ruotsin kuningas Juhana III lahjoitti Kolgan ja sen ympäristön kuuluisalle ruotsalaiselle sotapäällikölle Pontus de la Gardielle. Kolgan kartano sai nykyisen ulkonäkönsä 1820-luvulla, jolloin edellinen rakennus peruskorjattiin tyylikkääksi klassistiseksi palatsiksi.
 3. Kolgalta jatkamme Viinistun vanhan kalasatamaan, josta on tullut nyt huvivenesatama, ja vierailemme Viinistun taidemuseossa, jossa voit nauttia satojen virolaistaiteilijoiden töistä kautta aikojen eli noin 1000 virolaisesta taideteoksesta baltiansaksalaisista ajoista ja Pallasen koulukunnasta aina nykytaiteeseen. Perusteellisen taidekokoelman omistaa Jaan Manitski.
 4. Matkaa jatkuu Käsmun kapteni kylän. Ensimmäiset kirjalliset tiedot Käsmun kylästä ovat peräisin vuodelta 1453. Käsmussa työskenteli merenkulkukoulu ja melkein jokaisessa perhessä oli kapteeni tai ruorimies ja sen takia Käsmu oli tunnettu ”kapteenien kylänä”. Nykyaikana Käsmu on suosittu kesänviettopaikka ja paikka erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Sinulla on mahdollisuus virkistää sielusi, kun kävelet rannalla, matkailet oppipolkulla, nautit tapahtumista tai vierailet Käsmun Merenkulkumuseossa.
 5. Bussimatka Palmseen. Lahemaan kansallispuistossa sijaitseva Palmsen kartano ja ulkomuseo on ensimmäinen täysin kunnostettu kartanokokonaisuus puistoineen, puutarhoineen ja historiallisine rakennuksineen. Palmse on Viron tunnetuin kartano, joka kuului alun perin Tallinnan sisterssiläiselle Mikaelin nunnaluostarille. Vuosina 1676 –1922 kartanoa hallinnoi von der Pahlen -suku, ja vuodesta 1972 kartano on ollut osa Lahemaan kansallispuistoon aluetta. Päärakennuksen suunnitteli arkkitehti Jakob Stael von Holstein 1690 - luvulla. Se kärsi suuria tuhoja suuren pohjan sodan aikana ja kunnostettiin vuoteen 17030 mennessä Arend Dietrich von der Pahlenin johdolla. Nykyinen barokkityylinen ilme on peräisin vuosien 1782 – 1785 rakennustöistä.
 6. Majoitus Park Hotel Palmsessa.

3.8 To

 1. Aamiaisen jälkeen käydään Viron suositumalla Pohjoisrannikon lomanviettopaikkaalla Võsulla, minkä ranta on Lahemaan kansallispuiston lomanviettäjien suosikkihiekkarannoista.
 2. Tästä jatketaan  Altjan kalastajakylän, mikä esintyy kirjallisissa lähteissä ensimmäistä kertaa vuonna 1465 ja on perinteinen rannikkokylä, jossa talot sijaitsevat yhden kyläkadun varrella. Tänään näet Altjan Uustalun ja Toomarahvan maatiloja kuten myös perinteisiä, Lahemaan Kansallispuiston restauroituja rannikkomaatiloja. Altjan niemellä on mahdollista nähdä verkkomajoja, jotka ovat valokuvien ja kyläläisten muistin perusteella restauroitu. Kylässä on keinupaikka ja Altjan kapakka.
 3. Tästä jatkamme kohtii Sagadin kartanoa, minkä historia yltää yli 500 vuoden taakse. Vanhat aitat, tallit, meijeri, vaunuvaja, navetat ja muut rakennukset palvelevat tänä päivänä uusissa tehtävissä. Sagadissa toimivat metsä- ja kartanomuseo, luontokoulu, hotelli ja ravintola. Sagadin kartano on valtakunnallisesti merkittävä rakennustaiteellinen muistomerkki, joka on harvinaislaatuinen erityisesti eheänä säilyneen kokonaisuutensa ansiosta.
 4. Seuraavaksi katsotaan Vihulan kartanoa,mikä on mainittu kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1501. Tuolloin kartanon omisti tanskalaissyntyinen paroni Hans von Lode. Suuren Pohjan sodan aikana kartano poltettiin. Sen jälkeen omistajiksi tulivat Wekebrot, jotka jättivät kartanon perintönä tyttärensä suvulle von Helffreicheille. Vuonna 1810 kartanon osti Alexander von Schubert. Nykyisen Vihulan von Schubertit rakennuttivat vuosina 1820–1880. Entistetyssä kartanossa toimivat nyt upea ravintola ja loistava kylpylähotelli. Kartanossa pidetään konsertteja ja kokouksia ja järjestetään vastaanottoja ja häitä. Hyvä tietää: kartanoa saa katsella vapaasti ulkoapäin.
 5. Matka jatkuu pitkin Viroin pohjoisrannikoa Kalvin linnaan. Pohjoisrannikon korkealla penkereellä seisovasta Kalvin linnasta avautuu hieno näköala merelle ja ympäröivään luontoon. Rantamaiseman vilpoisuus luo erinomaisen taustan Kalvin herrastalolle, joka kohoaa siellä ihan kuin joku keskiaikainen linnoitus. Romanttisempaa rakennusta olisi vaikea kuvitellakaan: kokonaan graniitista rakennettu, pykäläiset kulmatornit, porrastetut frontonit ja kapeat ikkuna-aukot. Ulkonäöltään goottilaistyylinen, se oli valmistuessaan v. 1913 kuitenkin läpikotaisin moderni rakennus, josta ei puuttunut yksikään mukavuus.
 6. Ennen majoitusta Sakan kartanossa katsotaan Purtsen linnoitusasuntoa. Purtsen vasallilinnan rakennustyöt aloitti Jakob von Taube vuonna 1533. Suuren kauppa- ja sotatien varrella sijaitseva Purtsen linna vaurioitui suuressa Pohjan sodassa, ja 1950-luvulla siitä jäivät jäljelle vain rauniot. 1980-luvulla aloitettiin linnan kunnostustyöt, ja restaurointi saatiin valmiiksi vuonna 1990.
 7. Majoitus Sakan kartanossa, joka on törmärannikon helmi. Paikka, jossa korkealla äyräällä kohtaavat kulttuuri- ja luontoperintö: raunioista kohonnut uusrenessanssinen herraintalo ja Viron kansalliseksi symboliksi valittu törmärannikko. Saka on eräs harvoista Viron kartanokokonaisuuksista, joka on entisöity kokonaisuudessaan. Sekä italialaisen renessanssiarkkitehtuurin näytteeksi sopiva herraintalo että kartanon alueella sijaitsevat myöhemmät rakennukset ja niitä ympäröivä puisto on kunnostettu huolella.

Pe 4.8

 1. Aamiaisen jälkeen katsotaan Kalle Palanderin kartanohotellia, mikä on myös Unescon suojelukohde. Palander ja hänen vaimonsa Riina-Maija ovat kunnostaneet kartanoa ja sen rakennuksia, ja se palvelee tätä nykyä tunnelmallisena matkakohteena. Meren tuntumassa sijaitsevan kartanon entisissä palvelijan asunnoissa sijaitee nyt kauniisti kunnostettuja huoneita, joita vuokrataan matkailijoille. Maalaistyylisen sisustuksen on suunnitellut Riina-Maija Palander.
 2. Seuraava tutustumiskohde on Ontikan rantatörmällä oleva 30-metrinen Valasten putous, mikä on Viron korkein. Putous on parhaimmillaan keväisin ja tulva-aikana. Kesällä ja kuivana kautena näkyy vain eri kerrostumien välistä tihkuvaa pohjavettä. Putous on erityisen maalauksellinen talvella, kun mereltä puhaltavat pohjoistuulet, jolloin vesiroiskeet muodostavat puihin aivan kuin jäälinnan. Ontikan rantatörmä on Ruotsista Öölannista alkavan ja Venäjälle Laatokan seudulle päättyvän, yli 1 100 kilometriä pitkän kuuluisan Baltian klintin korkein kohta.
 3. Valasten jälkeen käymme Toilan Oru puistossa. Kauniin Pühajoen alkulaaksossa sijaitsevan Orun puiston ja upean linnan rakensi Grigori Jelissejev, joka oli 1800-luvun vaikutusvaltaisimpia suurkauppiaita Venäjällä. Kolme virolaista tehtailijaa osti linnan ja puiston vuonna 1935 ja lahjoitti sen presidentti Pätsille kesäasunnoksi. Linna tuhoutui kokonaan II maailmansodassa. Hyvin viitoitetussa ja kunnostetussa puistossa voi nykyään kävellä sekä tutustua erilaisiin puu- ja pensaslajeihin ja hopealähteen luolaan sekä nauttia merinäköalasta ja auringonlaskusta pääskysenpesässä.
 4. Tästä jatkamme Rakveren linnaan, mikä on historian eri vaiheissa kuulunut sekä Tanskan kuninkaille, Liiviläisen ritarikunnan ritarimunkeille että Ruotsin ja Puolan valtion omistukseen. Sen alkuvaiheet joittuvat jo ennen vuotta 1226. Nykyään se toimii teemapuistona, josta löytyy muun muassa keskiaikainen ravintola, keskiaikaisten viinilajien kellari, kidutus- ja turnajaisnäytöksiä, jousiammuntaa, miekkailua, siellä voi kokeilla taitojaan sepäntöissä sekä ihailla vapaana kulkea lampaita, vuohia ja ankkoja. Asuupa pihalla lisäksi hevonen ja kaneja. Linnoitukseen on rakennettu aitoja mukailevia "näyttelyitä", kuten keskiaikainen bordelli.
 5. Matka jatkuu Tallinnaan, jossa aikaa tuliaisten ostoksiin. Ecekrö Line m/s Finlandia lähtee Tallinnasta 18:45 ja saapuu Helsinkiin 21:15.
 6. Satamasta jatkamme kohti kotia samaa reittiä kuin tullessakin.

Matkan hinta: 335 €


1 hh lisä 46 €

Hintaan kuuluu:

 1. Kuljetukset turistibussilla
 2. Majoitus 2 hh / hlö aamiaisella
 3. Ohjelman mukaiset sisäänpääsymaksut
 4. Laivaliput kansipaikoin
 5. Opastus suomeksi

Lisähintaan:

 1. Meriaamiainen 14 €
 2. Laivalla illallisbuffet 26 €

 

Star Tours Oy
Ritvan Matkat
Tornikatu 4
21200 Raisio
020 7931040
info@startours.fi

www.startours.fi

Matkanjärjestäjä ei ole vastuussa matkustajan matkalla tarvisemista vapaaehtoisista vakuutuksista vaan matkustaja vastaa itse vakuutusturvastaan ja sen kattavuudesta esim. peruutusturvan osalta. Noudatamme yleisiä valmismatkaehtoja sekä Ritvan Matkat ja StarTours Oy erityisehtoja. Suosittelemme matkavakuutuksen ottoa joka sisältää peruutus turvan esim. sairaustapaukset. Matkalla tarvitaan Passi tai virallinen henkilökortti.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin

Startours Oy

Osoite
Tornikatu 4 (katutaso)
21200 Raisio
Puhelin
020 7931 040*
Sähköposti
info@startours.fi
Get Directions

Ma-To 9.00-17.00
Pe 9.00-16.00
La-Su Suljettu